Big_loader_ajax

EU, koronavirus a ekonomika: týdenní výběr (27.4. až 3.5.)

03.05.2020

Evropská unie se aktivně zapojila do boje proti COVID-19. Instituce se zabývají důsledky pandemie a zároveň si uvědomují, že před námi je ještě větší boj.

Předpokládá se, že ekonomické důsledky pandemie budou horší než ty, které nastaly po finanční krizi v roce 2008. Není divu, že mediální pokrytí se týká především obsahu souvisejícím s pandemií. Níže najdete nejdůležitější události spojené s EU, koronavirem a ekonomikou z tohoto týdne.

Hospodářské a měnové záležitosti

• Evropský obchod a spotřebitelská důvěra [Odkaz] Nutné předplatné 

Index důvěry se kvůli koronavirové krizi dostal rekordním tempem téměř na historicky nejnižší hodnoty. Týkalo se to i důvěry evropských podniků a spotřebitelů v dubnu, jejíž index se přiblížil historicky minimálním hodnotám finanční krize před deseti lety. Poté, co Evropská komise tento mimořádně silný pokles důvěry zaznamenala, uvedla, že v celé EU se index důvěry za duben snížil o 28,8 bodu na 65,8.

Zdroj: The Financial Times 

ECB/centrální banky

• Pozornost upřená na ECB kvůli dalším krokům v boji s koronavirem. [Odkaz]

Evropská centrální banka by mohla znovu napnout své síly ve snaze utlumit dopady nového koronaviru, uvedli analytici, přičemž by nadále vyvíjela tlak na vlády, aby se dohodly na společné reakci. Prezidentka ECB Christine Lagarde minulý týden varovala evropské vůdce, aby neudělali „příliš málo, příliš pozdě“, protože pandemie letos ohrožuje pokles HDP eurozóny o 15 %.

Zdroj: www.euractiv.com 

• Úlevy na financování půjček ve výši 450 mld. EUR [OdkazNutné předplatné 

Evropská komise navrhla dočasně uvolnit některá účetní pravidla pro banky, aby mohly snáze poskytovat úvěry firmám i domácnostem ekonomicky zasaženým koronavirem. Úlevy se týkají především některých požadavků přijatých v reakci na finanční krizi z konce minulého desetiletí, které mají bránit nezdravému růstu zadlužení bank. Evropská komise uvedla, že legislativní změny by pomohly bankám v jejich likviditě a domácnostem a firmám v získání potřebného financování.

Zdroj: The Financial Times 

Zdanění

• Maďarsko znovuzavádí zvláštní obchodní daň [Odkaz]

Maďarská vláda nastínila plány zdanit velké obchodníky v rámci svého ekonomického balíčku na řešení dopadu pandemie koronaviru. Nová daň se ale má stát trvalou součástí daňového systému. Očekává se, že daň, podrobně uvedená v návrhu zákona na webových stránkách parlamentu, vynese v tomto roce 36 miliard forintů (110 milionů USD) od největších podniků a více pak v následujících letech, kdy se ekonomika zotaví.

Zdroj: www.reuters.com 

Finanční služby

• Gary Cohn: Koronavirus zrychluje vymizení hotovosti [OdkazNutné předplatné 

Koronavirus podporuje posun směrem k digitálním peněženkám a měnám. Pandemie koronaviru a naše úsilí omezit přenos nemocí nás nutí ptát se, zda jsme nepřekročili potřebu platit penězi ve fyzické formě. Technologie k placení čistě digitálním způsobem existují a jsou bezpečné, protože v okamžiku transakce používáme biometrickou autentizaci.

Zdroj: The Financial Times 

Brexit

• Předseda vlády vyzývá Brusel, aby změnil pozici, pokud se má najít brexitová dohoda [OdkazNutné předplatné 

Boris Johnson varoval lídry EU, že budou muset změnit přístup, pokud se má nalézt pobrexitová obchodní dohoda. Stalo se tak jen dva měsíce před stanoveným termínem, kdy si obě strany řeknou, zda bude dohoda možná.

Zdroj: www.bbc.com 

Autor článku : Anastasija Piazenko, odborná asistentka europoslance Luďka Niedermayera