Big_loader_ajax

EU, koronavirus a ekonomika: týdenní výběr (25. až 31.5.)

04.06.2020

V minulém týdnu došlo k dlouho očekávanému momentu, kdy Evropská komise zveřejnila podobu nástroje na podporu oživení EU po koronaviru, kterou nazvala “Next Generation EU”. Všichni komisaři a komisařky v čele s předsedkyní EK přišli do Evropského parlamentu a zveřejnili ambiciózní plán k obnově. Ten zahrnuje velkou řadu různých programů a nástrojů, díky kterým by EU mohla vyjít z krize silnější.

Hospodářské a měnové záležitosti

  • “Evropský moment”: EU představuje záchranu pro rozhádaný blok [Odkaz]

Představitelé Evropské unie zveřejnili plán za 750 miliard euro, který má vzkřísit ekonomiku po koronavirové pandemii a snad ukončit měsíce sporů o tom, jak by obnova sedmadvacítky měla vypadat. Pokud bude detailní plán všemi schválen, stane se zlomovým bodem v padesátiletém integračním procesu. Poprvé by se stal společný dluh hlavním nástrojem k financování a pravděpodobně by se také otevřela cesta k větším pravomocím EU v daňové oblasti.  

Zdroj: Reuters

  • Brusel se připravuje na vyjednávání rozpočtu, které tu ještě nebylo [Odkaz] pouze pro předplatitele

Když před rokem Ursula von der Leyen nastupovala do funkce předsedkyně Evropské komise (dále jen „EK“), věděla že jí čeká složitá bitva o podobu dalšího sedmiletého rozpočtu EU. Ani ve snu si ale nemohla představit, že to bude až tak komplikované. Co měl být souboj mezi lídry EU, se nyní změnilo v otázku, jak moc je evropský blok ochotný pomoci regionům, které byly zasaženy pandemii nejvíce, a jak tu pomoc uskutečnit.

Zdroj: Financial Times

  • Hodnota akcií vzrostla po představení plánu obnovy EU, euro posílilo [Odkaz]

Euro a akciové trhy minulou středu posílily díky entusiasmu po představení plánu oživení Evropské unie v hodnotě 750 miliard euro (823 miliard USD), což vyvážilo nejistotu ohledně nepokojů v Hongkongu kvůli Pekingem navržených národních bezpečnostních zákonů. Euro posílilo vůči americkému dolaru po představení plánu oživení Evropskou komisí, který má nastartovat ekonomiky zasažené koronavirovou pandemií, to zvýšilo chuť na rizikovější nákupy a snížilo poptávku po bezpečných dluhopisech a zlatě.

Zdroj: Reuters

Evropská centrální banka/Národní centrální banky

  • Evropská centrální banka rozšiřuje nákup dluhopisů, aby umořila dluh [Odkaz] pouze pro předplatitele

Evropská centrální banka (dále jen „ECB“) zveřejní ve čtvrtek své další kroky. Očekává se, že její předsedkyně Christine Lagarde oznámí nový impuls v rámci svých snah o oživení ekonomické a finanční krize po pandemii COVID-19.  Většina ekonomů je přesvědčená, že ECB zvětší svůj pandemický záchranný program nákupů („Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) v hodnotě 750 miliard euro — což je mimořádné schéma nákupů dluhopisů, které spustili v březnu. Již utratili více jak 210 miliard euro a finance v programu budou pravděpodobně vyčerpané již v říjnu. 

Zdroj: Financial Times

Brexit

  • Johnson se připravuje na rozhodující vyjednávání o brexitu s Ursulou von der Leyen [Odkaz] pouze pro předplatitele

Boris Johnson tento měsíc plánuje rozhovory s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Doufá v odblokování vyjednávání o pobrexitové hospodářské dohodě. Britští představitelé varují před prodloužením rozhovorů až do podzimu. Vyjednávači EU a UK zahájili poslední plánované kolo rozhovorů minulé úterý, ale žádná ze stran neočekává potřebný zlom. Místo toho doufají v nalezení dohody na setkání nejvyšších představitelů tak, aby se mohlo pokračovat ve vyjednáváních dál.

Zdroj: Financial Times

  • EU nemá právní povinnost dál Velké Británii hospodářské výhody, píše se v dokumentu [Odkaz]

Evropská unie nemusí dát UK výhody, na kterých se domluvila s jinými zeměmi, se kterými uzavřela hospodářské dohody. To stojí v závěru interního dokumentu Evropského parlamentu, který byl dokončen před rozhodujícím kolem rozhovorů o brexitu. Dokument, který sepsali představitele parlamentní koordinační skupiny pro UK, je krátkou analýzou argumentů, které pronesl hlavní vyjednávač UK David Frost v dopise pro Michela Barniera, který je hlavním vyjednávačem EU. Frost napadl EU z toho, že se chová k UK jako „nehodnému“ partnerovi, kterému odepírá „formy již ozkoušených dohod, které mají své místo v moderních dohodách volného obchodu („FTA – free trade agreements“).“  

Zdroj: The Guardian 

Daně/Hospodářská soutěž 

  • Evropská komise prohlásila, že nová daň z jednotného trhu se bude týkat velkých firem a byla by pod 0.2 % jejich obratu [Odkaz]

Evropští představitelé navrhují novou korporátní daň, díky které by se mohlo vybrat až 10 miliard eur ročně, které by pomohly s plánem oživení. Šlo by o 0.2 % obratu velkých firem, které těží z výhod jednotného trhu. “Bude záležet na designu, jestli půjde o celkovou částku, nebo poplatek vyměřený dle velikosti firem, nebo zdanění části zisku. Mohlo by se vybrat okolo 10 miliard eur, aniž by nějaká firma byla významně daní zasažena,” řekl tiskový mluvčí Evropské komise. “10 miliard euro je méně než 0.2 % obratu vygenerovaného z evropských operací velkých firem.”

Zdroj: Euractiv

  • Státní pomoc: viditelná ruka [Odkaz]

Evropský zvyk pomáhat firmám dost možná přežije pandemii. Normálně trvá Evropské komisi okolo šesti měsíců, než prověří požadavek členského státu o odbočení z pravidel o státní podpoře domácího průmyslu. To ale neplatí nyní. Nyní se Evropa nachází v nezmapovaném právním prostředí. Nikdy nebyly pravidla tak uvolněná, jako jsou nyní. Politici mají volnost dojednávat balíčky státní pomoci pro průmysl v takové míře, kterou ještě nikdy nikdo neviděl. Problém je, že si na to mohou zvyknout. Již před krizí se Evropa posouvala tímto směrem.

Zdroj: the Economist

Autor článku : Anastasija Piazenko, Tereza Hager, asistentky Luďka Niedermayera