Big_loader_ajax

EU, koronavirus a ekonomika: týdenní výběr (18. až 24.5.)

26.05.2020

Evropské instituce a členské státy mají plné ruce práce s přípravou nejrůznějších nástrojů, které pomohou ke zvládnutí pandemie a dopadů karanténních opatřeních s ní spojených.

Některé země již představily svoje vlastní iniciativy jako v případě Německa a Francie a jejich návrhu fondu obnovy, který získal podporu Evropské centrální banky a Evropské komise. Mezitím se také Evropská unie snaží o pokračování vyjednávání mezi EU a Velkou Británií o podobě budoucího vztahu po brexitu.  

Hospodářské a měnové záležitosti

  • Francie a Německo navrhují 500 miliard eur na evropský fond obnovy [Odkaz]

Evropský fond obnovy nabízí dotace regionům a sektorům, které byly pandemií zasaženi nejvíce, zahrnuje také podporu eura a snížení italských dluhopisů. Dvě největší země EU, jejichž souhlasné stanovisko často razí cestu širší shodě na evropských dohodách, navrhují, aby si Evropská komise půjčila peníze jménem celé EU a utratila je v rámci dodatečného navýšení evropského rozpočtu 2021-2027, který by měl v tomto období dosáhnout částky skoro 1 bilionu eur.   

Zdroj: Reuters

  • Lagarde z Evropské centrální banky vítá francouzsko-německý plán na fond obnovy [Odkaz]

Šéfka ECB Christine Lagarde řekla, že 500 miliard eur, které minulý týden navrhlo v rámci fondu obnovy Německo s Francií, by přineslo velmi potřebnou pomoc nejvíce zasaženým evropským zemím. „Francouzsko-německý návrh je ambiciózní, zacílený a vítaný,” řekla Lagarde ve společném rozhovoru pro čtyři evropská média.

Zdroj: Reuters

  • "Šetrná čtyřka" představila návrh pro ekonomickou obnovu Evropy [Odkaz]

Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko dnes představily alternativní návrh vůči francouzsko-německému plánu záchranného fondu pro hospodářskou obnovu v Evropské unii po krizi způsobené koronavirem. Základem plánu by mělo být poskytování výhodných úvěrů, a to nanejvýš po dobu dvou let, informovaly agentury DPA a APA.

Zdroj: Euractiv

  • Seznam zemí, kterým Evropská komise poskytla tzv. státní pomoc [Odkaz]

K dnešnímu dni schválila Evropská komise celkem 175 opatření v celkové hodnotě 2 biliony eur. 

Zdroj: Evropská komise 

Evropská centrální banka/Národní centrální banky

  • Evropská centrální banka podněcuje očekávání o zvýšeném nákupu dluhopisů během června [Odkaz] jen pro předplatitele

Evropská centrální banka by mohla příští měsíc rozšířit svůj podpůrný pandemický program (750 miliard eur) o nákup dluhopisů. Členové předsednictva ECB během svého posledního setkání na téma měnové politiky dne 30. dubna 2020 uvedli, že budou připraveni rozšířit svoji vlajkovou loď – nákup dluhopisů – jako reakci na pandemii, pokud to bude třeba ke zvládnutí ekonomických a finančních problémů. Zápis z jednání byl uveřejněn v pátek.

Zdroj: Financial Times

Brexit

  • Vyjednávání o brexitu: Británie obviňuje EU z toho, že se k ní chová jako k nedůstojnému partnerovi [Odkaz]

Hlavní britský vyjednávač David Frost napadl Brusel z nedůstojného jednání vůči Británii, když EU navrhla nekvalitní obchodní dohodu, podle níž by se Británie musela přizpůsobit evropským normám. Frost řekl, že evropské požadavky by uvázaly UK k bruselským standardům v pracovním a sociálním právu a v oblasti životního prostředí. Přitom dohoda nekoresponduje s již podepsanými dohodami s jinými státy, které snižují bariéry v obchodování s živočišnými produkty, v automobilovém průmyslu, zdravotnictví, s organickým zbožím a chemikáliemi.  

Zdroj: Guardian

Autor článku : Anastasija Piazenko, Tereza Hager, asistentky Luďka Niedermayera