Big_loader_ajax

EU, koronavirus a ekonomika: týdenní výběr (11. až 17.5.)

19.05.2020

Evropské instituce se nyní, když některé země pomalu uvolňují protikoronavirové restrikce, musí koncentrovat na obnovu ekonomiky, a to co nejrychleji a nejefektivněji, jak je to jen možné.

Cílem je mít udržitelnější a digitalizovanější ekonomiku než před pandemií. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu minulý týden Evropská komise uvedla, že návrh nového rozpočtu na roky 2021-2017 bude zveřejněn tento týden. Mezitím některé členské státy zvažují, kdy by byl ten nejlepší čas na zavedení digitální daně.

Hospodářské a měnové záležitosti

  • Evropská komise požaduje nové příjmové zdroje v dalším rozpočtu [Odkaz]

Představitelé Evropské unie požádají členské státy o alokaci nových příjmových zdrojů do dlouholetého rozpočtu EU tak, aby Evropská komise (dále jen “EK”) měla prostředky na financování ekonomické obnovy po koronavirové pandemii. Minulou středu to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Předsedkyně EK představí nový návrh dlouholetého finančního rámce na roky 2021-2027 dne 20. května 2020 spolu s plánem na fond obnovy, který pomůže s restartováním evropské ekonomiky po historicky nejhlubší recesy.

Zdroj: Reuters

  • Merkelová nabádá k integraci eura poté, co soudci hájí překvapivé rozhodnutí o ECB [Odkaz]

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla minulou středu, že šokující rozhodnutí nejvyššího německého soudu ohledně plánu Evropské centrální banky by mělo být podnětem k větší snaze o integraci. Němečtí soudci si za svým rozhodnutím stojí. „Nyní je důležité se chovat odpovědně a chytře tak, aby euro nejen mohlo existovat. Euro by mělo v budoucnu existovat,“ řekla Merkelová poslancům, když se jí zeptali na reakci na rozhodnutí soudu, který zpochybňuje masivní nákup dluhopisů Evropskou centrální bankou.  

Zdroj: RFI 

Hospodářská soutěž

  • Vicepředsedkyně EK Vestagerová: Nesrovnalosti ve státní pomoci pokřivují společný trh a brání ozdravení [Odkaz]

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová vyslovila obavu nad „obrovskými rozdíly“ v koronavirové státní pomoci mezi členskými státy. Tyto rozdíly začínají pokřivovat evropský společný trh. Německo se podílí na více než polovině záchranné koronavirové státní pomoci, která byla odsouhlasená představiteli EU. To vyvolává obavy z toho, že členské státy, které budou nejštědřejší, budou mít neférovou výhodu na společném evropském trhu.  

Zdroj: Reuters

Daně

  • Česká ministryně financí možná odloží plánovanou 5% digitální daň [Odkaz]

Česká ministryně financí Alena Schillerová možná odloží do příštího roku představení digitální daně, která je určená pro digitální obry a sníží ji z plánovaných 7 % na 5 %, jak řekla v televizním rozhovoru dne 14. května 2020. Americká ambasáda v Praze v lednu prohlásila, že USA by proti České republice mohly zavést protiopatření, pokud bude Česko i nadále trvat na zdanění lokálních výdělků technologických firem z cílených reklam, provizí digitálního trhu a prodeje uživatelských dat.  

Zdroj: Reuters

  • Francie letos zavede digitální daň navzdory výsledku vyjednávání o novém mezinárodnímu odvodu[Odkaz]

Francie uvalí na velké digitální firmy letos 3% daň, ať už bude progres ve vyjednávání o mezinárodní dohodě o digitálním odvodu, nebo ne, řekl dne 13. května 2020 francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Tato daň ještě nebyla nikdy tak oprávněná a nezbytná, dodal. „Francie v každém případě v roce 2020 zavede digitální daň na technologické obry, jak to dříve plánovala, buď v rámci mezinárodní dohody, nebo v rámci národního nařízení v případě, že k dohodě nedojde.“

Source: Euractiv

Finanční služby

  • Evropská bankovní agentura pod kritikou kvůli vstupu jejího ředitele do lobbistické skupiny [Odkaz] pouze pro předplatitele

Evropský ombudsman řekl, že Evropský orgán pro bankovnictví (dále jen „EBA“) měl zastavit počínání Adama Farkase, který se přidal k AFME. Výkonný ředitel se stal předsedou lobbistické skupiny, která reprezentuje jedny z největších finančních skupin na světě. Tomu měla EBA zabránit.

Zdroj: Financial Times

  • Hlídací pes evropského bankovnictví zakročí proti 'cum-ex' obchodním schématům [Odkaz]

Hlídací pes Evropského bankovnictví (EBA) navrhl zastavení tzv. cum-ex obchodních schémat, které by mohly představoval hrozbu pro finanční trhy a národní rozpočty. Schéma byla zaměřená na Německo. Německo odhaduje, že je stála více než 5 miliard euro (5.4 miliard dolarů), o které přišly na daních. „Odpovědi v šetření EBA ukazují, že administrativy nesdílí stejnou definici dividendových arbitrážních obchodních schémat a rozsah, jakým finanční instituce spravují výnosy z těchto schémat, se rovná praní špinavých peněz,“ uvedla EBA v prohlášení.  

Zdroj: Reuters

Autor článku : Anastasija Piazenko, odborná asistentka europoslance Luďka Niedermayera