Big_loader_ajax

EU a nová obchodní pravidla: Nástroj, který tu dosud chyběl

17.01.2022

Evropská komise v prosinci 2021 navrhla nová pravidla, která by umožnila EU rychleji a účinněji reagovat na obchodní či ekonomické zastrašování. Nová pravidla by konkrétně znamenala sankční systém, který by EU umožnil lépe reagovat a usnadnil zavádění cel či jiných odvetných opatření proti zemím, které například omezují dovoz některého zboží z EU.

Návrh rozhodně nepřichází z čista jasna, Evropský parlament a mnoho členských států po něm volali již delší dobu. Chtějí tak posilnit roli EU, aby byla efektivně schopna čelit zastrašování od velkých hráčů jako je právě Čína.

Jak je účinná obranná politika vůči obchodnímu zastrašování potřeba jsme mohli vidět právě v předcházejících letech. S obchodním zastrašováním či odvetnými cly ze strany Číny se potýká mnoho zemí EU, které se staví proti porušování lidských práv včetně České republiky. Je potřeba, aby proti tomuto zastrašování měly účinnou zbraň, avšak menší evropské státy jako je např. ČR nebo Litva, které čelí zastrašování ze strany Číny, nemají samostatně sílu činit dostatečná protiopatření.

A právě zde přichází prostor pro Evropskou Unii, která jakožto sdružení všech sedmadvaceti států takovouto sílu, zejména ekonomickou, nesporně má. Koneckonců HDP na hlavu je v EU skoro třikrát vyšší než HDP na hlavu Číny. Bohužel dosud Evropská unie tuto svoji sílu málokdy využila, bylo tomu proto, že současný systém je komplikovaný a adekvátní reakce tak trvá dlouho. Stejně tak stačilo, aby se jeden ze členských států nechtěl pouštět do sporu a zmařil tak společný postup všech ostatních a nechal některé z nich na holičkách. To by se právě s novými pravidly mělo změnit.

Někteří kritici návrhu namítají, že by však takto Brusel získal další pravomoci na úkor členských států. Je však potřeba si uvědomit, zda opravdu chceme dále přihlížet mnohdy bezzubé diplomacii Bruselu a tomu, jak si ostatní velcí hráči diktují podmínky. Nebo zda chceme, aby Evropská Unie zaujala silné postavení, které ji z hlediska čísel naleží, a čelila útokům autoritářských států. Stačí se sami sebe zeptat, jak bychom se tvářili my, kdybychom zůstali ve sporu s nějakou velmocí osamocení. Přitom právě od toho zde evropské společenství máme, abychom táhli za jeden provaz. Být týmovým hráčem má samozřejmě svou cenu, přenecháme část svého rozhodování týmu a ve výjimečných případech nebudeme spokojeni s tím jakým směrem se tým vydal, avšak dohromady toho dokážeme mnohem víc a už se nebudeme muset nikoho bát.

Není možné, aby čínští komunisté díky své ekonomické síle diktovali, jak se mají ostatní státy chovat. 

Autor článku : Max Špachta, stážista Luďka Niedermayera