Big_loader_ajax

EP účinně pomáhá v boji s koronavirem

18.04.2020

EU v boji s koronavirem rozhodně nezahálí.

Ochrana veřejného zdraví je dle zakládacích smluv EU doménou členských států, a tak možnosti EU v koronavirové krizi pomoci jsou samozřejmě výrazně menší než možnosti jednotlivých států. Není to tedy dáno nečinností nebo liknavostí, ale tím, jak členské státy samy nastavily pravidla. Za těchto okolností myslím, že vymezeného prostoru k jednání instituce EU využívají maximálně. A platí to i pro EP.

Ten na minulé březnové plenárce, která byla první po vypuknutí epidemie v EU, schválil uvolnění pravidel Fondu solidarity a ESIF (Evropských strukturálních a investičních fondů) tak, aby bylo možno stávající, již existující prostředky rozpočtu EU (800 miliónu EUR v rámci Fondu Solidarity a 37 000 miliónu EUR v rámci ESIF) využít na boj s dopady koronavirové krize. To je určitě užitečná pomoc.

Na nynější dubnové plenárce postupuje EP o krok dál, když svým hlasováním zajišťuje nové prostředky rozpočtu EU na boj s dopady koronavirové krize. I v tomto případě platí, že možnosti EP jsou omezené, a to výdajovými stropy rozpočtu EU a přísnými pravidly na jejich úpravy, které schválily členské státy a EP je musí respektovat. Existujícího manévrovacího prostoru je využito maximálně a výsledkem je navýšení výdajů rozpočtu EU pro rok 2020 o 3,115 miliardy EUR na boj s koronavirem v členských státech, které Komise rozdělí dle potřeb.

Pro úplnost zbývá dodat, že zvýšení výdajů rozpočtu EU znamená nutnost zvýšení odvodů členských států do rozpočtu EU, o kterém se bude rozhodovat později, ale bude to jen formalita, protože v EU platí, že rozpočet musí být vyrovnaný. Možná je to příležitost uvědomit si, že EU hospodaří jen s penězi, které dostane od členských států, a navíc dle přísných pravidel, které členské státy samy nastavily, a proto obviňovat ji z toho, že pomáhá málo, je krajně nespravedlivé.

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera