Big_loader_ajax

První otázka energetické soutěže je venku: auto nebo sad?

06.01.2021

První otázka se bude týkat emisí z provozu automobilů. Jste připraveni na trochu počtů? 

Automobilová doprava za využití spalovacích motorů je velkým zdrojem emisí CO2, což se skleníkovým plynem působí nebezpečnou změnu klimatu. Jen za rok 2018 byla automobilová doprava zodpovědná za 9,2 % z celkových emisí ČR. Stromy jsou naopak místem, kde se CO2 zachycuje.

Nabízí se proto myšlenka, že bychom mohli i dále jezdit našimi auty, za předpokladu, že bychom vysázeli pár set, tisíc či desítek tisíc stromů (zde ponechme stranou, co se dále se stromy děje).

Abychom věděli, zda to funguje, a zda třeba logika „za jedno auto jeden strom“ platí či nikoliv, chce to trochu počtů. A těch se týká dnešní otázka. 

Ptám se jen na velmi zjednodušený pohled (a ignorujme třeba možnost, že spálením dřeva poté zachycené emise pošleme zpět do atmosféry a počítejme třeba dobu života stromu kolem 40 let), stejně tak se zabýváme jen emisemi skleníkových plynů, které produkuje výfuk auta a nikoliv všemi ostatními (například z výroby).

Existují jistě různé postupy a výsledky, a proto otázku zjednodušíme: platí spíše „za jedno auto jeden strom“, nebo je třeba na emise z provozu auta během jeho života spíše menší sad? Samozřejmě, nejde o „hádání“, Váš odhad musí být podložen nástinem výpočtu.

Odpovídat můžete pomocí formuláře zde do středy, 13. ledna 2021.  

Pravidla soutěže naleznete zde.