Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 6. až 10.4.)

13.04.2020

O co se zasadila Evropská komise v boji proti s pandemií koronaviru?

Evropská komise v uplynulém týdnu rozhodla, že poskytne financování na přímou podporu a na úlevy pro přibližně 100 000 podniků v EU zasažených ekonomickými důsledky koronaviru. Tato podpora bude k dispozici v průběhu dubna prostřednictvím Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) Evropské investiční banky (EIB) a její celková výše bude 8 miliard EUR. Podniky budou moci přímo požádat o podporu u svých místních bank a/nebo věřitelů, kteří se tohoto programu budou účastnit. V ČR jsou do poskytování podpory podnikům z EFSI a EIB zapojeny všechny velké banky a další instituce.

V úterý 7.4. Lékařský sbor EU koordinovaný Koordinačním střediskem EU pro řešení mimořádných událostí vyslal tým evropských lékařů a zdravotních sester z Rumunska a Norska do italského Bergama těžce postiženého koronavirem. Prostřednictvím toho mechanismu podpory nabídlo Rakousko Itálii 3 360 litrů zdravotnického dezinfekčního prostředku. Itálie navíc aktivovala satelitní systém Copernicus Evropské unie, který mapuje zdravotnická zařízení a monitoruje činnost zdravotníků.

V rámci celosvětového boje proti koronaviru hodlá Komise podporovat veřejné zdraví a pomáhat řešit humanitární a hygienické potřeby partnerských zemí po celém světě poskytováním finanční pomoci ve výši více než 15,6 miliard EUR. Současně Komise ve středu 8. dubna vyzvala členské státy, aby zajistily, že Evropané budou mít přístup k lékům a zároveň budou chránit veřejné zdraví a zachovávat jednotný trh, a vydala pokyny k zajištění odpovídajícího zásobování, rychlé přepravy, přidělování životně důležitých léčivých přípravků a zabránění jakémukoli jejich nedostatku.

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera