Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 22. až 26.6.)

26.06.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

18.6. (dodatečně) Země Evropské unie mohou nyní požádat o dodatečné financování prostřednictvím nástroje pro mimořádnou podporu na přepravu základního zboží, lékařských týmů a pacientů postižených koronavirem. Na podporu bylo uvolněno celkem 220 milionů a nástroj je koncipován tak, aby poskytoval flexibilitu potřebnou k reakci na měnící se potřeby, a byl tak schopen pomáhat tam, kde je to v dané době nejvíce potřeba. Dne 18.6. bylo při pilotní operaci úspěšně dodáno více než sedm tun osobních ochranných prostředků do Bulharska. Náklad obsahoval více než 500 000 ochranných roušek, které zakoupilo Bulharsko, a dopravní náklady uhradila EU.

18.6. (dodatečně) Výzkumný projekt financovaný z prostředků EU, který využívá evropské superpočítače, oznámilo, že účinným léčivem pro některé pacienty s nemocí COVID-19, kteří mají mírně symptomatický průběh, by mohlo být již registrované generikum raloxifen používané k léčbě osteoporózy. Konsorcium využívá superpočítačovou platformu, která je jednou z nejvýkonnějších na světě, k ověření možného dopadu známých molekul na genomovou strukturu koronaviru. Je to jeden z mnoha příkladů toho, jak se díky programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020 spojili nejlepší evropští vědci, farmaceutické společnosti, technologie a výzkumné infrastruktury, a přispěli tak k vymýcení tohoto viru.

22.6. V sobotu 27. června se bude konat summit světových lídrů a koncert v rámci kampaně „Globální cíl: Společně pro budoucnost“ (Global Goal: Unite For Our Future). Kampan, která byla zahájena již 28. května za spolupráce Evropské komise a mezinárodní organizace Global Citizen,  vyvrcholí globálním dárcovským summitem a koncertem. Cílem je získat další finanční prostředky na vývoj a zavádění vakcín, testů a léčebných postupů proti koronaviru. Zajištění vakcín na celém světě pro každého, kdo je potřebuje, umožní lidstvu, aby tuto pandemii porazilo a vyhnulo se další. Získané finance budou také spravedlivě rozděleny na obnovu komunit, které pandemie zasáhla.

Autor článku : Monika Kalkusová, asistentka europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropská Komise