Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 11. až 15.5.)

16.05.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

11.5.

Evropský systém rezerv pomáhá i balkánským partnerům – dodávka lékařských masek putuje do Černé Hory a Severní Makedonie.

Evropská komise zahájila činnost platformy Fit pro budoucnost. Skupina odborníků v ní sdružená pomůže Komisi při zjednodušování stávajících právních předpisů EU a při snižování administrativní zátěže pro občany a podniky. Vzhledem k potřebě řešit nové problémy, např. digitalizaci, pomůže rovněž tato platforma zajistit, aby právní předpisy EU obstály i v budoucnu. Více zde.

12.5.

Evropská komise oznámila, že bylo vybráno osm rozsáhlých výzkumných projektů zaměřených na vývoj léčebných a diagnostických prostředků pro boj s koronavirem.

Aby bylo možné financovat více kvalitních návrhů, zvýšila Komise svůj příspěvek na 72 milionů eur (místo původně plánovaných 45 milionů), které půjdou z programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020. Dalších 45 milionů eur poskytne farmaceutický průmysl, přidružení partneři IMI a další organizace zapojené do projektů. Celková investice tak dosáhne 117 milionů eur. Více zde.

 13.5.

Komise vydala balíček opatření v oblasti cestovního ruchu a dopravy, které obsahuje pokyny a doporučení, které má turismu pomoci postavit se zpátky na nohy. Členským zemím poskytuje návod, jak postupovat při otvírání hranic, nabízí možnost refundace nebo voucheru u zrušených cest a připomíná i pomoc cestovním agenturám. Více k balíčku si můžete přečíst zde

14.5.

Předsedkyně Evropské komise vystoupila v Evropském parlamentu. Ve svém projevu k plánu oživení evropské ekonomiky mimo jiné řekla: „Dříve nebo později naši vědci a odborníci objeví proti koronaviru vakcínu. Ale proti změně klimatu vakcína neexistuje. Proto teď musí Evropa investovat do čisté budoucnosti.“

Zdroj : www.ec.europa.eu