Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 1. až 7.6.)

07.06.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

3. 6.

Evropská komise zveřejnila plán farmaceutické strategie pro Evropu. Kdokoli se může podělit o své názory a návrhy. Farmaceutická strategie pro Evropu se bude zabývat riziky, zabezpečením výrobních kapacit farmaceutické výroby v Evropě, podporou evropského farmaceutického průmyslu, aby zůstal inovátorem a světovým lídrem, a zajištěním dodávek bezpečných a cenově dostupných léků do Evropy. Komise pravidelně konzultuje své iniciativy, jako je farmaceutická strategie pro Evropu, s občany, podniky a zúčastněnými stranami. Po zveřejnění plánu bude následovat veřejná konzultace.

Komise schválila již pátou českou státní podporu. Tentokrát se jedná o podporu ve formě přímých grantů na nájemné firem až do celkové výše 5 miliard Kč.

4. 6.

Evropská komise oznámila závazek poskytnout 300 milionů EUR společnosti Gavi, Aliance pro vakcíny, na období 2021–2025. Finanční podpora pomůže imunizovat 300 milionů dětí na celém světě a vytvořit zásoby očkovacích látek na ochranu před propuknutím infekčních chorob. Zajistí také úspěšný přechod některých zemí na samofinancování a dodávky více než 3,2 miliardy dávek vakcín do 55 zemí. V rámci dárcovské kampaně Globální reakce na koronavirus, kterou spolupořádala Evropská komise ve snaze překonat tuto pandemii a vyhnout se případné příští, se na Alianci pro vakcíny podařilo vybrat celkem  více než 1,5 miliardy EUR.

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera