Big_loader_ajax

Členové vlády jednají dle médií za zády Mayové s labouristy. Rádi by "měkčí brexit" (iHned)

15.06.2017

Pro tvrdý brexit zřejmě nemá premiérka dostatečnou podporu. Nevítá ho část konzervativců, těžko ho podpoří poslanci její strany ze Skotska a tím méně noví spojenci paní premiérky z Irska.

Nabízejí se zřejmě 2 možnosti:

1. Zásadní změna plánu a směřování k měkkému brexitu, na jehož konci bude UK v pozici obdobné Norsku - bude v ekonomických, ale nikoliv politických strukturách EU. Ochrání svou ekonomiku od "průšvihu", ale UK ztratí vliv na pravidla, která budou pro jeho firmy i občany platit. Downing Street tím sice vymění něco dobrého za věc horší, ale při dovedném marketingu to asi veřejnost UK "přijme".

2. Druhá cesta je zřejmě pokračování v dosavadní, chaos připomínající, cestě, kterou se premiérka pod vlivem tvrdého brexitového křídla vydala. Tvrdě k něčemu, co ani tamní kabinet neumí zatím popsat. 
Na konci může být jak "tvrdý brexit", ať již to je cokoliv, nebo "tvrdý chaos", pokud UK do konce 2 letého období nic nevyjedná...

Rozhodnutí je na "Londýně". Ten se rozhodl, nejen EU opustit, ale také požadovat "tvrdý brexit". "Brusel" je s to jednat o různých možnostech. Navíc, na rozdíl od Londýna jasně řekl, co je a co není pro jeho část jednacího stolu přijatelné...

Autor článku : Luděk Niedermayer