Big_loader_ajax

Brusel očima stážisty – druhý týden (4. - 10.9.)

12.09.2017

Po týdnu v Bruselu se začnete přizpůsobovat každodennímu životu. Už vás nerozhodí, že značka na zastávce MHD sice ukazuje příjezd autobusu za 1 minutu, ale autobus nakonec přijede až za půl hodiny. Nepozastavujete se nad tím, jak mohou řidiči snášet kolony na silnicích s takovým klidem. Pochopíte, že sledovat předpověď počasí je zbytečné a raději si přibalíte deštník. A mimochodem za svůj osobní úspěch považuju, že jsem pronikla do tajů bludiště EP. Druhý týden přinesl opět spoustu nového.

Working group

V EP pravidelně zasedá pracovní skupina, neboli working group. Na zasedání mají europoslanci možnost se poprvé seznámit s legislativními (i nelegislativními) návrhy předloženými Evropskou komisí, které jsou prezentovány dle jednotlivých výborů. Konkrétně se například projednávaly návrhy ohledně přístupnosti produktů a služeb pro zdravotně postižené osoby, vesmírné strategie pro Evropu, stanovení pravidel pro lov velryb v Norsku a mnoho dalších. Podle mě jedním z nejzajímavějších návrhů byl návrh o zvýšení dostupnosti internetu. Součástí návrhu je budování vysokokapacitních sítí a finanční podpora veřejného přístupu k Wi-Fi (vytvoření bezplatných přístupových míst v obcích). Ještě v tomto týdnu se k závěrům vzešlým z working group sešla nejdříve jen česká delegace EPP a následně proběhla diskuze i napříč celou frakcí EPP, aby k jednotlivým návrhům zaujala své stanovisko.

Žirafy v EP

V EP jsem zažila i jeden netradiční večer, kdy se promítal dokumentární film o žirafách „Giraffes: Africa’s Gentle Giants“. Promítání se uskutečnilo díky nápadu Jany Hybáškové, velvyslankyně EU v Namibii, přičemž nápad byl zrealizován za pomoci kanceláří pana Niedermayera a paní Šojdrové. Akce se zúčastnili i tvůrci tohoto dokumentárního filmu, manželé Fennessy, jež své životy zasvětili do ochrany žiraf. Více si o této události můžete přečíst zde.   

Winter package

V současné době probíhají v EP také rozsáhlé práce na energetické reformě pro Evropu. Jedná se o tzv. Winter package – soubor několika návrhů, jejichž cílem je nastartovat nový energetický systém v Evropě s ohledem na rostoucí podíl obnovitelných zdrojů. Tyto pokusy se poprvé objevily před dvěma lety, ovšem konkrétní obrys dostala reforma až nyní. Přínosem tohoto systému by mohlo být zajištění cenově dostupných bezpečných dodávek elektřiny z nízkoemisních zdrojů. V důsledku by to znamenalo například zavádění „chytrých měřáků“ pro spotřebitele, možnost vyrábět si energii pro vlastní spotřebu s možností dodávat přebytky do společné sítě za tržní cenu, ekonomičtější přístup při stavbách budov s ohledem na energetickou náročnost, podporu elektromobilů či možnost zavedení speciálních tarifů pro sociálně slabší obyvatele.

Osobně jsem se účastnila několika jednání, z nichž je zřejmé, že pro dosažení kompromisu nad těmito návrhy bude zapotřebí ještě mnoho debat. Jde o velmi složitou a hlavně pro některé členské státy citlivou problematiku. Určitě nejsem kompetentní, abych hodnotila, do jaké míry jsou v současné podobě návrhy přínosem (navíc je jasné, že projdou ještě mnoha pozměňovacími návrhy), ale oceňuji, že je vůbec nějaká snaha se o určitou energetickou reformu pokusit. Jde o problematiku úzce spjatou s životním prostředím, přičemž členské státy mají mnohdy tendenci odstavovat ochranu životního prostředí až na druhou kolej. Každý z nás musí vnímat, že doba spalování uhlí je dávno pryč, a pokud by tato reforma mohla napomoci v členských státech ochranu životního prostředí rozumně podpořit, jen do toho.

Brusel není jenom o politice

Mám štěstí, že bydlím s moc milými lidmi a navíc Belgičany, kteří mě vodí po zajímavostech Bruselu, ale zároveň poznávám jejich kulturu i skrze jejich normální život. Skoro každý večer pozvou své kamarády a společně vaří večeři, ke které nesmí chybět kvalitní víno nebo belgické pivo. Po večeři se pak hrají hry. Také jsem slyšela už spoustu příběhů o tom, jak se někdo z nich vydal na cestu stopem – pro Čecha poměrně neobvyklý druh cestování. A protože se v neděli zlepšilo počasí, vydala jsem se na výlet do malebného městečka Gent Saint Peters (necelá hodina vlakem od Bruselu).

A za týden hlavně o zkušenostech ze Štrasburku. Bisous (typický belgický pozdrav na rozloučenou).

Autor článku : Kristýna Ryšavá, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera