Big_loader_ajax

USA spouští sankce za porušování lidských práv v Číně

13.07.2021

V polovině června představila Bidenova administrativa zákaz dovozu klíčových surovin pro výrobu solárních panelů z ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v Číně. Tyto drastické sankce, které mohou výrazně ovlivnit dostupnost a cenu solárních panelů, byly uvaleny jako reakce na nedodržování lidských práv muslimských menšin v Čínské lidové republice.

O problematice nedodržování lidských práv v oblasti Sin-ťiang dlouhodobě informuje francouzský aktivista a poslanec Evropského parlamentu Raphaël Glucksmann, jenž varoval před koncentračními tábory, sexuálním násilím, sterilizací, nucenou prací a mučením muslimských etnických menšin v Číně. V březnu tohoto roku přijala Evropská unie spolu s Velkou Británií, Kanadou a USA sankční seznam vlivných osob působící v oblasti Sin-ťiang, jimž omezila cestování, podnikatelské aktivity a vlastnické právo na evropském území.

Teprve nedávno představený úplný zákaz dovozu polysilikonu a monokrystalického silikonu z Sin-ťiangu do Spojených států je ovšem konečně důrazným vymezením se proti obchodování se surovinou, která byla zpracována způsobem, jenž samy západní mocnosti odsuzují. Bylo by pokrytecké hlásat ochranu lidských práv a zároveň vydělávat na nízkých cenách surovin solárních panelů, jež jsou však vykoupeny násilím a nucenou prací.

Krok Bidenovy administrativy není pouhým symbolickým gestem, ze Sin-ťiangu totiž pochází 45 % veškerých světových dodávek polysilikonu, v jehož produkci si Čína drží světový primát. Tento krok Bidenovy administrativa ale není jediným důvodem růstu cen solárních panelů. Jejich cena výrazně stoupá již od začátku roku, a to hlavně kvůli růstu stavebních materiálů, které jsou mimo jiné nezbytné pro instalaci solárů. 

Bidenovy sankce však velmi pravděpodobně ukončí nebývale nízkou cenu solárních panelů, která skokově klesala v minulých letech právě díky levným materiálům vyrobeným v Číně. Zvýšení abnormálně nízkých cen, které se pohybovaly na této úrovni kvůli nemorálním a tyranským praktikám, bude motivovat naše společnosti k hledání alternativ polysilikonu. Již existující alternativou je tzv. UMG silikon, který je mimo jiné levnější, vyžaduje méně energie a surovin na zpracování. Efektivita UMG silikonových solárních panelů je však nižší než u polysilikonových. Je ovšem nezbytné dodat, že vývoj UMG silikonu zastavila právě snižující se cena čínského polysilikonu, kvůli čemuž podle německého Bernreuter Research přerušily západní společnosti výzkum a vývoj polysilikonových alternativ. Výroba UMG silikonu je náročná z pohledu know-how, především kvůli zpracování ingotu a waferu. Na rozdíl od polysilikonu, pro jehož zpracování je v Sin-ťiangu využívána zejména energie z uhelných elektráren, UMG silikon je možné zpracovávat v Kanadě, USA nebo Malajsii za použití elektrické energie z vodních elektráren.

Alternativy k polysilikonu jsou také nezbytným krokem k energetické bezpečnosti západního světa. Poptávka po polysilikonu významně roste v Číně, a tudíž nadále vzrůstající čínská dominance ve zpracování této suroviny a případné omezení jejího vývozu by velmi pravděpodobně vyvolalo náhlou krizi. 

Evropská komise připravuje legislativu Due Diligence, která významně zpřísní obchodování se společnostmi, jež nedodržují lidská práva a evropské standardy v ochraně klimatu. Vzhledem k tomu, že nová legislativa bere v potaz celý dodavatelský řetězec, nebude již nadále možné, aby firma dodávající například solární panely na evropský trh nakupovala celé panely, součástky nebo pouze základní materiál ze Sin-ťiangu.

Poválečný západní svět kladl velký důraz na dodržování lidských práv. Přesto však západní společnosti (např. americká konzultační společnost McKinsey) spolupracovaly na ekonomickém nastartování Čínské lidové republiky. Konzultanti z McKinsey poskytovali služby čínským státem vlastněnému klientovi při výstavbě umělých ostrovů v Jihočínském moři nebo ohledně budování Nové Hedvábné stezky. Aby Evropa dostála svému slovu ve věci lidských práv, je nutné přestat zavírat oči před outsourcováním tyranie podnikání – například při výrobě textilního zboží nebo zpracování materiálů pro solární průmysl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IEA. (2020). Evolution of solar PV module cost by data source, 1970-2020. IEA. Paris. https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/evolution-of-solar-pv-module-cost-by-data-source-1970-2020

Autor článku : Martin Husek (stážista Luďka Niedermayera)