Big_loader_ajax

Babišův střet zájmů a kdo protiprávně udělené dotace zaplatí?

01.12.2018

Je ostuda, že orgány našeho státu se nejsou sto dobrat pravdy a musí nám ji odhalit až právní služba Evropské komise. Otázka je, kdo to zaplatí. Jak to vidím já?

1. Právního stanoviska, o kterém je dnes řeč, se bude zřejmě Komise držet při proplácení dotací naší zemi. Kohezních i zemědělských. Neproplatí nejen nové dotace, neproplatí zřejmě ani část těch, co firmy AGF obdržely (je otázka, jak moc zpět). Skutečná "akce" nastane, až ředitelství Komise bude dle tohoto posouzení postupovat u konkrétních plateb.

2. Vláda se může rozhodnout tento postup Komise napadnout u Soudního dvora (mám pocit, že to nemá odkladný účinek, ale mohu se mýlit).

3. Dotace, které tedy firmy Agrofertu obdržely, nebudou v souladu s právem EU (ale i našim, neb nařízení do něj patří). A to i přes to, že managementy firem si jistě myslí, že "v tom jsou nevinně". Problém totiž vznikl tím, že vlastník firem je v konfliktu zájmu kvůli své pozici premiéra (a dříve ministra), kde o evropských penězích spolurozhoduje.

4. Náš stát je musí chtít od firem získat zpět, a nikoliv je nechat zaplatit nás ostatní. Neb nejsou v souladu s právem. Pokud by se stát do toho neměl, byli bychom v situaci, kdy některé podniky obdržely dotace = státní pomoc, ve velkém rozsahu (u holdingu v řádu miliard ročně). Takováto státní pomoc v EU podléhá schvalování Komise. Vláda by buďto o schválení musela požádat, a nebo by musela peníze, jako neschválenou veřejnou podporu, požadovat zpět.

5. Úřady, které dotace poskytly (zemědělské a kohezní), by se měly odpovídat z toho, jak dospěly k rozhodnutím, které neodpovídají zákonům (mj. já na svůj dopis na SZIF odpověď dosud nedostal).

Takže, z toho, jak to dnes vidím a kam to zřejmě směřuje, soudím, že by vyžadovalo opravdu velkou ekvilibristiku pokusit se peníze firmám holdingu zachránit (a to snad není úkolem státu). Doufám, že pokoušet se o něco takového nenapadne snad ani ministry a poslance ANO, kteří jsou konec konců, stejně jako u minulých "kauz", těmi, co nejvíce rozhodují o tom, jak naše země bude dále vypadat.

Peníze, které od EU nedostaneme proplaceny, by se tedy měly státu vrátit, pokud by se AGF nerozhodl raději některé své firmy "zlikvidovat".

Zdroj: https://niedermayer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=690205

Autor článku : Luděk Niedermayer