Big_loader_ajax

Aktuální informace Evropské komise k vakcínám proti Covid-19 (3. března 2021)

05.03.2021

Předsedkyně Evropské Komise, Ursula von der Leyen, minulý týden představila Evropské radě plány očekávaných dodávek vakcín do EU. Pro druhé a třetí čtvrtletí roku 2021 se očekává zhruba 500 milionů dávek.

Uvedla také, že dle jejích údajů, bylo do zemí EU v současné době již dodáno 51,5 milionu dávek. Ovšem naočkováno dosud bylo méně než 30 milionů dávek. Podle Von der Leyen nesou za tento nízký podíl očkovanosti odpovědnost především členské státy, nikoliv Evropská unie.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) také tento týden spustilo komplexní přehled k vakcínám proti onemocnění COVID-19“, přístupný zde, který je průběžně aktualizován o čísla uvedená členskými státy.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drugs Agency) schválil vakcínu od firmy Johnson & Johnson povolením k nouzovému použití.  Podle zpráv v médiích se evropské povolení EMA pro tuto vakcínu očekává k 11. březnu, ale prozatím nebylo vydáno žádné oficiální oznámení.

EU již od společnosti Johnson & Johnson objednala celkem 400 milionů dávek. Jedná se o jednorázové vakcíny, které lze i v běžných chladničkách skladovat až tři měsíce. Stejně jako u jiných výrobců vakcín je však pro výrobce Johnson & Johnson hlavním problémem zvyšování svých výrobních kapacit. Rychlé schválení totiž automaticky neznamená rychlé dodání vakcíny a společnost již v tuto chvíli ve Spojených státech čelí problémům s výrobou.

Podle zprávy BBC aktuální data ve Velké Británii dokazují, že jediná dávka vakcín AstraZeneca nebo Pfizer-BioNTech snižuje pravděpodobnost nutnosti nemocniční léčby o více než 80 %. V pondělí, dne 1. března 2021, Komise také podepsala již druhou smlouvu se společností Moderna na dalších 300 milionů dávek, které tato společnost avizovala před dvěma týdny.

V otázce „očkovacích pasů“, neboli certifikátů o očkování, se Evropská rada formálně shodla minulý týden pouze ve smyslu, že: „Vyzýváme k pokračování práce na společném přístupu k osvědčení o očkování a k této otázce se vrátíme.“ Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen, ovšem 1. března oznámila, že návrh předmětného legislativní úpravy Komise předloží ještě v březnu. V tweetu později dodala, že v připravovaném Návrhu Komise, budou očkovací pasy zahrnovat následující informace: „Důkaz, že osoba byla očkována či výsledky testů u těch, kteří vakcínu ještě nemohli dostat a informace o uzdravení z nemoci COVID-19.“

Cílem pasů je postupně občanům EU umožnit bezpečný pohyb, ať už v rámci Evropské unie či za její hranice, za prací i turistikou, a to při respektování ochrany a bezpečnosti veškerých osobních údajů. Místopředa Margaritis Schinas poté uvedl, že Návrh Komise bude předložen do 17. března, tedy ještě před zasedáním Evropské rady.

Evropská lidová strana zdůrazňuje, aby byl používán širší pojem pro „imunitu“, které lze v kontextu pandemie dosáhnout jak očkováním, tak prodělanou infekcí COVID-19. Navrhuje tedy nově používat pojem „osvědčení o imunitě“.

EU je taktéž jedním z hlavních přispěvatelů do mezinárodního programu COVAX, iniciativy Světové zdravotnické organizace pro rovnou distribuci vakcín proti nemoci COVID-19 po celém světě. Členské státy se zavázaly přispět do něj více než 2,2 miliardami EUR. Vakcíny se však mezitím staly geopolitickým nástrojem, zejména Čína a Rusko se je snaží ze všech sil využívat k vlastním politickým účelům. Evropský přístup lze charakterizovat jako „globální spolupráci“, ta je ale v rozporu se silovým přístupem Číny a Ruska. 

 

Překlad: Natálie Stanová a Nikol Panoš, asistentky europoslance Luďka Niedermayera

Zdroj : Evropská komise