Big_loader_ajax

Aktuální informace Evropské komise k vakcínám na Covid-19 (9. března 2021)

10.03.2021

Evropská léková agentura (European Medicines Agency, zkráceně EMA) 4. března zahájila přezkum vakcíny Sputnik V. Mnoho otázek ale zůstává otevřených, zejména ohledně údajů použitých pro klinické studie, studií provedených ruskými úřady, skutečných výrobních kapacit, a také proč míra očkovanosti ruské populace zůstává tak nízká.

Evropská lidová strana (EPP) tvrdí, že všechny vakcíny používané v EU nebo zahrnuté v plánovaných imunitních certifikátech (viz níže) by měly být schváleny agenturou EMA. Tento proces by neměl být politický, ale čistě vědecký. 

Není však jasné, zda a kdy vakcína Sputnik dokončí tento schvalovací proces a zda bude EU v této fázi ještě potřebovat další vakcíny. V blízké budoucnosti se totiž očekává nárůst dodávek již schválených vakcín a tři další společnosti jsou již v pokročilé fázi výroby. Nákup výrobní kapacity EU pro Sputnik tedy nemá žádnou přidanou hodnotu a je třeba se mu vyhnout. Měli bychom si být vědomi, že Rusko a Čína hrají především geopolitickou hru.

 

Kontrola vývozu

Itálie ve čtvrtek zablokovala dodávku přibližně 250 000 dávek vakcín AstraZeneca, které byly vyrobené na jejím území, do Austrálie, přičemž jako první uplatnila tímto způsobem nová pravidla stanovena EK, ohledně zákazu vývozu. Austrálie má v současné době velmi nízký počet aktivních případů COVID-19, zatímco Itálie je i nadále těžce zasažena. AstraZeneca opakovaně neplní své smluvní závazky s Evropskou unií, na rozdíl od jiných výrobců vakcín, jako jsou BioNTech / Pfizer a Moderna, kteří dosud mohli bez omezení vyvážet dávky vyrobené v Unii. Na rozdíl od Velké Británie a USA, EU umožňuje vývoz vakcín, ale používá mechanismus vývozní blokace, a to v případě společností, které dosud nesplnily své závazky vůči EU. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v pondělí uvedla, že AstraZeneca dodala do března pouze desetinu vakcín, které si EU objednala. Z tohoto důvodu očekává, že toto omezení vývozu vakcín AstraZeneca nebude „individuální případ.“

V rozhovoru pro rakouský Der Standard oznámila Von der Leyen, že od dubna očekává dodávky „100 milionů dávek měsíčně, celkem tedy až 300 milionů dávek do konce června“. Mezitím Francie, Německo, Lucembursko a Itálie se přidaly k zemím, které schvalují vakcínu AstraZeneca pro osoby starší 65 let poté, co byly zveřejněny nové údaje o účinnosti vakcíny.

Poté, co Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv 28. února schválil povolením k nouzovému užití vakcínu Johnson & Johnson (J&J), se schválení EMA očekává již 11. března. Rychlé schválení však neznamená rychlé dodání vakcíny. Dodávky se očekávají až od dubna. Společnost J&J minulý týden čelila ve Spojených státech problémům s výrobou. Několik členských států upozornilo na možné problémy s omezením vývozu vakcíny J&J již počátkem února, vzhledem k tomu, že kompletace vakcíny probíhá ve Spojených státech. Francouzská společnost Sanofi mezitím oznámila, že pomůže firmě J&J vyrábět vakcíny i v Evropě.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zřídilo „přehled vakcín na COVID-19“, dostupný zde, který je průběžně aktualizován o čísla dodávaná členskými státy.

 

Certifikáty o imunitě

Legislativní návrh Komise na zavedení standardizovaných certifikátů na úrovni EU, osvědčujících imunitu občana EU na COVID-19 ve formě „digitálního pasu / certifikátu“, má být předložen 17. března, těsně před příštím zasedáním Evropské rady 25.-26. března. Předsedkyně Komise von der Leyen upřesnila v tweetu 1. března, že tento návrh bude obsahovat: „1. Důkaz, že osoba byla očkována, 2. Výsledky testů u těch, kteří vakcínu ještě nemohli dostat 3. Informace o uzdravení z nemoci COVID19.“

Cílem je postupně umožnit občanům bezpečný pohyb v Evropské unii nebo do zahraničí, za prací nebo cestovním ruchem, při zachování ochrany a bezpečnosti údajů. Komise má jasno v tom, že pokud vše půjde podle plánu, budou certifikáty spuštěny za tři měsíce.

 

Autor článku : Překlad: Natálie Stanová
Zdroj : Evropská komise