Big_loader_ajax

Aktuálně ze Štrasburku: Sexuální obtěžování v Evropském parlamentu

27.10.2017

V říjnu byly sociální sítě zahlceny hashtagem #metoo. Celá tato kampaň se začala šířit po aféře amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina a Evropský parlament se diskuzi o problematice sexuálního obtěžování také nevyhnul.

Europoslanci schválili ve čtvrtek na plenárním zasedání ve Štrasburku rezoluci, ve které ostře odsoudili sexuální obtěžování. Zároveň vyzvali k vyšetření případů, které se údajně staly na půdě Evropského parlamentu.

Hlavní rozprava o sexuálním obtěžování proběhla ve středu a byla plná emocí. Několik europoslanců si před sebe dokonce umístilo transparent s heslem #metoo, kterým někteří chtěli vyjádřit, že se se sexuálním obtěžováním také osobně setkali či se dokonce stali oběťmi. Zazněla také výzva europoslankyně, že všechny sexuálně obtěžované ženy mohou přijít pracovat do její kanceláře.

Europoslanci vyzvali členské státy a také Evropskou komisi k zakročení proti sexuálnímu zneužívání a násilí v Evropské unii. V debatě bylo mimo jiné upozorněno na to, že se tato problematika nesmí vyčlenit pouze na zneužívání žen. Sexuální obtěžování není genderově vyhraněné a nemělo by být takto chápáno.

Členské státy mají v současné době upraveno sexuální obtěžování ve vnitrostátní legislativě, ale stále chybí sjednocení a homogenita legislativy na úrovni EU. Všechny státy by měly ratifikovat Istanbulskou úmluvu, jejíž principy by měly být řádně členskými státy promítnuty do jejich legislativy.

Bylo také opakovaně poukázáno na situaci v uprchlických táborech a důstojnost by měla být obhajována a prosazována také v uprchlické politice.

Za největší problém byl považován strach, který oběti prožívají, a proto po incidentu o něm nemluví a není ani nahlášen. 55 % žen v EU říká, že bylo někdy obtěžováno, ve vedoucích pozicích je to dokonce 70 %, tato čísla jsou skutečně alarmující.

Evropský parlament se tedy zaručil za ochranu žen a jmenovité odsouzení konkrétních případů, které se na půdě evropských institucí odehrály. Uvidíme, jak tyto sliby obstojí v realitě.

Autor článku : Nikola Svobodová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera