Big_loader_ajax

Pozvánka na akci a projekci filmu "1989: CHCEME DÝCHAT"

26.10.2023

Milé kolegyně, milí kolegové, od našeho posledního setkání v BOZARu uplynulo již několik let. S blížícím se koncem tohoto volebního období si Vás proto s potěšením dovoluji opět pozvat na slavnostní večer připomínající události spojené s 17. listopadem 1989.

Tento večer se uskuteční díky vynikající práci režiséra Karla Strachoty, ředitele vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a jeho kolegů v rámci projektu Příběhy bezpráví. Součástí večera bude projekce jeho nového filmu:

1989: CHCEME DÝCHAT

(Karel Strachota / ČR / 2023 / 50 min.)

KDY: Středa, 8.listopadu od 18:30

KDE: Palais des Beaux-Arts de Bruxelles (Bozar), Rue Ravenstein 23, 1000 Brusel

"Teplice v období takzvané normalizace. Kdysi krásné lázeňské město, jemuž se přezdívalo Malá Paříž, je zdevastované, stejně jako celé severozápadní průmyslové pohraničí. Často je zahaluje hustý smog, v němž není vidět ani na dva metry. Jsou také baštou specifického punku a městem výjimečné alternativní kultury. Převážně v Teplicích se odehrává příběh Pavla a Renaty. Chtějí žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejich životů však soustavně zasahuje represivní komunistický režim, pro který představují „závadovou mládež“. Nový snímek Karla Strachoty je založený na archivních záběrech a dobových materiálech dokumentujících tehdejší každodennost. Je mozaikou autentických situací a událostí, hlavní protagonisté mají reálné předobrazy. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty. Listopadová revoluce začala na severu: lidé chtěli dýchat."

 

Po promítání bude následovat krátká diskuze, mimo jiné s autorem filmu Karlem Strachotou, spoluzaladatelkou sdružení Pražské matky a disidentkou Terezií Hradilkovou a autorkou instagramového profilu @jsemvobrazeJohanou Bázlerovou. Po ní můžeme pokračovat v rozhovorech na recepci v galerii BOZAR.

Promítání i diskuze budou probíhat v českém jazyce.

Svoji učast, prosím, potvrďte skrze online formulář.

Těšíme se na setkání s Vámi!

Luděk Niedermayer  

                                                       

Autor článku : Luděk Niedermayer