Big_loader_ajax

Markéta Ptáková

Očekávání od Stáže
Stáž v parlamentu pro mě představovala příležitost, jak se posunout profesně i osobně. Studuji mezinárodní vztahy, a tak jsem chtěla využít možnosti vidět na vlastní oči, co obnáší práce europoslance, jakým způsobem probíhají jednání i příprava na ně. Vzhledem k tomu, že bych v budoucnu chtěla pracovat v mezinárodní instituci jsem si chtěla lépe udělat obrázek o profilu úspěšného uchazeče, co se týče vzdělání, zkušeností a jazykové vybavenosti. Brusel je multikulturní město, a tak jsem chtěla procvičit své jazykové znalosti. Belgii a její kulturu mám velmi ráda, a proto jsem chtěla využít čas strávený v Bruselu i k hlubšímu poznání této země. Stáž tedy pro mě představovala šanci vidět v praxi to, o čem se učím ve škole, získat více informací o možném profesním růstu a aktivně využít volný čas k poznávání jiné kultury a procvičení cizích jazyků.
Přínos Stáže
Můj první dojem ze stáže byl ohromující. Nervozita se střídala s nadšením, ale nadšení velmi brzy převážilo. Všichni okolo mě byli velmi milí, a tak jsem se brzy zorientovala. Byl to skvělý pocit vidět na vlastní oči známé europoslance a být při tom, když se rozhoduje další směřování EU. Dostala jsem zadaná velmi zajímavá témata, kterým jsem se měla věnovat. Naučila jsem se efektivně se orientovat se v dokumentech parlamentu. Parlament byl také skvělé místo pro seznámení se s podobně zaměřenými studenty, vyměňování si zkušeností a navazování nových kamarádství. Brusel je díky své mezinárodní komunitě výborné místo pro vytváření si přátel z celé Evropy, a tak procvičování nejen francouzštiny a angličtiny, ale třeba také španělštiny a italštiny bylo opravdu snadné. Jsem velmi ráda, že jsem stáž absolvovala. Poznala jsem zblízka, jak funguje instituce EU, což doplnilo mé znalosti z vysokoškolského studia a měsíc strávený v Bruselu byl především motivační a inspirativní.
Mark%c3%a9ta_pt%c3%a1kov%c3%a1_3
Plzeň, studentka Metropolitní univerzity Praha (obory Mezinárodní vztahy a evropská studia a Mediální komunikace)

V rámci stáže jsem se setkávala s velmi zajímavými tématy, která se na půdě parlamentu probírali. Kromě toho, co jsem měla zadáno od pana poslance jsem se mohla zúčastnit i velkého množství přednášek a akcí jako např. jednání výboru pro zahraniční záležitosti ohledně rostoucího vlivu Ruska v oblasti Jižního Kavkazu, přednášky o vývoji vztahů mezi EU a USA po amerických prezidentských volbách či následky produkce palmového oleje na místní obyvatelstvo.

Jedním ze zadaných úkolů byla úprava dokumentů a psaní reportů z jednání výboru PANA, který se zabýval vyšetřováním daňových podvodů a praní špinavých peněz v souvislosti s únikem tzv. Panamských dokumentů. Dále jsem se zabývala problematikou porušování práva na trvalý pobyt občanů Evropské Unie ve Velké Británii v souvislosti s Brexitem, k čemuž se vázalo vypracovat a přeložit dokumenty a sumarizovat zprávy a jednání. Dále jsem se také blíže seznámila s problematikou obnovitelných zdrojů, social dumpingu, nezákonného obchodu s volně žijícími a planě rostoucími druhy či návrhy na další směřování Evropské Unie.

V rámci stáže jsem také vypracovala projekt zabývající se návrhem Free Interrail, který by každému mladému Evropanovi poskytl k 18. narozeninám měsíční jízdenku po Evropě zdarma. Myšlenka mě nadchla především jako motivace pro studenty poznat a využít otevřenou Evropu, zlepšit si jazykové schopnosti a rozšířit si obzory vlastních možností. Projekt byl zveřejněn na stránkách pana poslance a po návratu do Čech se mi ozvalo několik známých, zda bych nechtěla udělat přednášku pro studenty o mém vlastním cestování a studiu jazyků a o možnostech, které EU nabízí pro mladé.

Práce u pana poslance byla naplňující, práci na zadaných úkolech i v kolektivu kanceláře jsem si velmi užila a zkušenosti a znalosti, které jsem za ten krátký měsíc nasbírala se mi velmi hodí i po návratu domů.