Big_loader_ajax

Lucie Leišová

Očekávání od Stáže
Lepší pochopení toho, jak Evropský parlament pracuje a jaká je běžná denní agenda europoslance. Možnost sledovat témata, která baví a zajímají mě osobně.
Přínos Stáže
Možnost pracovat dál s panem poslancem v jeho týmu jako jeho zaměstnanec. Lepší zorientování se v chodu Evropského parlamentu.
11
Studentka FSV UK, obor Politologie a mezinárodní vztahy

Ke stáži u pana Niedermayera jsem se dostala dost nekonvenční cestou – sám mi ji nabídl po našem osobním setkání. Samozřejmě jsem se trochu bála, zda budu „něco platná“, jelikož jsem tehdy teprve začínala na vysoké škole. Ale samozřejmě jsem byla hodně zvědavá na to, jak Evropský parlament funguje ve skutečnosti a jak vypadá práce v kanceláři europoslance. A také jsem samozřejmě věděla, že celá stáž bude zkušenost k nezaplacení.

Po příletu do Bruselu ze mě všechny obavy opadly – tým pana Niedermayera totiž tvoří samí skvělí a sympatičtí lidé, kteří mi v mých začátcích hodně pomohli. Hned první den jsem se po akreditaci a několika zablouděních vydala na výbor ITRE dělat zápis a vlastně mi výbor ITRE tak nějak zůstal po celou dobu stáže – ačkoliv je průmysl a energetika úplně mimo můj obor, dozvěděla jsem se hodně zajímavých věcí ohledně životního prostředí a průmyslové budoucnosti EU.

Mimo ITRE jsem se také dostala na schůzku Stálého zastoupení České republiky při EU, které funguje jako spojovací článek mezi unijními orgány a Čechy v Bruselu a také na nespočet debat na různá témata, které pro mě byly velkým přínosem.

Co však považuji za nejlepší, začala jsem během svého pobytu v Bruselu pomáhat s projektem CoderDojo a následně jsem se domluvila s panem poslancem, že můžu v jeho kanceláři na tomto projektu pracovat i po stáži! Měla jsem velkou radost, že budu moci v týmu zůstat i nadále.

Mimo práci jsem si samozřejmě užívala i Brusel jako takový. Vždy o víkendu jsem se vydala do centra na procházku nebo na nějakou akci a doslova jsem si toto město zamilovala. Nabízí spoustu možností a jeho obyvatelé jsou vždy vstřícní a milí.

Ačkoliv možná někdo řekne, že za měsíc nemůžu nic posoudit, musím říct jedno: Evropská unie rozhodně není místem, kam se uklízejí neschopní lidé za velké peníze. Naopak, každý tu pracuje velmi dlouho a velmi tvrdě a své práci rozumí. Evropská unie není našim nepřítelem. Jasně, hodně lidí vidí jen to, že už nemáme pomazánkové máslo a rum, ale to jsou drobnosti proti tomu, kolik dobrého se tady toho děje. Evropský projekt jistě má chyby. Nemůže je nemít, protože v případě mezinárodních společenství existuje mnohem více proměnných než konstant. Přesto myslím, že jdeme správným směrem. Unie je i náš český projekt a my rozhodujeme, jak bude vypadat.