Big_loader_ajax

Kateřina Vaňková

Očekávání od Stáže
Tato stáž je pro mě v prvé řadě velkou výzvou, vzhledem k tomu, že jsem teprve středoškolačkou. Mimoškolně jsem se zabývala fungováním evropských institucí. Očekávám od stáže seznámení se s fungováním Evropského parlamentu. Je to obrovská zkušenost i příležitost. Váhám také, jaký obor univerzity si zvolit, doufám, že mi i v tomto stáž pomůže.
Přínos Stáže
V prvé řadě jsem se dozvěděla mnoho informací o tématech, ke kterým se těžko dostává — české zpravodajství se o nich zmíní pouze povrchově, pokud vůbec. Měla jsem tak přístup k informacím z první ruky, slyšela jsem několik různých pohledů na danou problematiku. Ocenila jsem přístup ke studiím, ať už o Číně a jejím statutu (ne)tržní ekonomiky, o migraci a o mnoha dalších tématech. Rozšířila jsem si tak nejen anglickou slovní zásobu, ale i své znalosti.
Img_2813
Studentka gymnázia, třída Kapitána Jaroše, Brno

Před nástupem na stáž jsem se bála své nevědomosti, jelikož jsem teprve středoškolačka a politologii nestuduji. Studuji stejnou střední školu, jako studoval pan poslanec Niedermayer.

Evropskými institucemi, Evropskou unií a děním v EU jsem se zabývala pouze ve volném čase. Pan poslanec byl chápavý, vysvětlil mi, jak funguje hlasovací proces v Evropském parlamentu a dal mi volnou ruku nad volbou výborů Evropského parlamentu. Čtyři dny po příjezdu na stáž se odehrál teroristický útok v Paříži. Ten se stal hlavním tématem debat europoslanců. Evropský parlament byl střežen více než předtím.

A nejen Evropský parlament, ale celý Brusel. Několik dnů se obyvatelé Bruselu museli obejít bez metra, snížil se počet autobusů, došlo k zavření obchodů a několika institucí. Ulice se naplnily policisty, vojáky a tanky. Začátkem prosince se situace v Bruselu začala uvolňovat.

V průběhu stáže jsem chodila na výbory především ECONu. Probíranými tématy byly nízké úrokové sazby, digitální agenda, jednotná bankovní unie a další. Také se velmi mluvilo o uprchlících, LuxLeaks, řecké a irské krizi. Zúčastnila jsem se setkání s americkou delegací, na které byly probírány sankce proti Rusku a ukrajinská situace. V Evropském parlamentu se koná každý pracovní den několik přednášek, akcí, setkání, která jsou o aktuálních tématech nejen odehrávajících se v EU, což nabízí další možnosti, jak se seznámit s různými situacemi v různých státech.

Tato stáž byla pro mě velmi obohacující zkušeností. Díky ní jsem se dozvěděla mnoho informací o mnoha tématech, měla jsem tak možnost prohloubit své znalosti. Tým, se kterým jsem mohla pracovat, byl velmi přátelský, ochotný a nápomocný.