Big_loader_ajax

Tereza Vodáková

Očekávání od Stáže
Od stáže očekávám, že poznám denní chod kanceláře europoslance, podívám se na jednání parlamentních výborů a celkově poznám instituci jako je Evropská unie. Beru to jako možnost získat zkušenosti do budoucna během mého studia na VŠ.
Přínos Stáže
Měsíc je krátká doba na to, aby člověk plně zapadl do chodu kanceláře. Stačí to ale k tomu, abyste se rozhodli, zda byste chtěli vyzkoušet stáž na delší období. Brusel je krásné a rozmanité město, které stojí za to navštívit.
Img_1315
Studentka Univerzity Palackého, Katedry politologie a evropských studií, původem z Jeseníku

Do Bruselu jsem odjížděla s mírnou nervozitou, zdali se mi tam bude líbit, jestli mě bude práce bavit a jací budou mí kolegové. Naštěstí vše bylo v pořádku a já za těch pár týdnu potkala skvělé lidi. Během stáže jsme měli za úkol většinou vypracovávat zprávy z jednání výborů, na která pan europoslanec nestíhal chodit. Za ten den jich probíhalo ve výborovém týdnu několik, proto je také pečlivě vybíraly podle důležitosti probíraného tématu. Dále jsme z těchto zpráv vytvářeli příspěvky na Facebook nebo na webovky pana europoslance. 

Věnovali jsme se především tématům, která jsou blízka pro pana europoslance. Měli jsme ale také za úkol pracovat na svém vlastním tématu, které nám je blízké. Já jsem si vybrala válku na Ukrajině a vztah s Evropskou unií. Zjišťovala jsem, jaké formy pomoci Unie vytváří a jak je koordinuje.

Co stojí za zmínku je také plenární zasedání ve Štrasburku. „Celý parlament“ (pouze většina zaměstnanců) se přestěhuje na týden do tohoto francouzského města, aby se zde hlasovalo o zásadních otázkách. Pro mě to bylo asi trochu bizardní, že se celý parlament přestěhuje, protože by šel tento zasedací týden v pohodě udělat v Bruselu. Ale je to už spíše bráno jako tradice, která ale stojí nějaké výdaje. 😊 Musím ale říct, že Štrasburk i Parlament je opravdu krásný. Vyšlo nám i skvělé počasí, poslední letní paprsky a slunečno. I to napomohlo podle mě napomohlo k tomu, abych si z tohoto města odvezla hezké vzpomínky. 

Výhodou celé stáže je také té, že si prakticky projdete veškeré dostupné prostory parlamentu. Při klasické návštěvě s průvodcem se totiž podíváte pouze na pár míst a zbytek zůstane nedostupný. Rozhodně bych také v Bruselu nezapomněla ochutnat místní vafle a centrum města, kde najdete plno skvělých podniků.