Big_loader_ajax

Zuzana Ambrozková

Očekávání od Stáže
Nahlédnout pod pokličku kolosu veřejné instituce jako je Evropský parlament, seznámit se s agendami pana europoslance v praxi a navnímat způsob práce v jeho týmu.
Přínos Stáže
Nadšení, inspirace a popravdě i odpočinek. Všechna očekávání byla splněna.
Zuzana_ambrozkova2
Absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy, původem z Lomnice nad Lužnicí

Do Bruselu jsem přijela týden po státnicích. Škola hotová, čistá hlava, veškerou svou mentální energii můžu věnovat Evropské unii. Byla to má první zkušenost s veřejnou institucí. A rovnou takové velikosti! Byla jsem připravená na to, jak obrovská instituce Evropský parlament je, ale přesto mě její velikost (jak ta fyzická, tak ta obrazná) překvapila. Tolik sálů, tolik poschodí a kanceláří, tolik zákoutí, každý den na programu tolik zasedání, jednání a schůzek, vedle toho spousta doprovodných debat a konferencí, a k tomu obrovská kantýna, několik kavárniček, knihovna, jeden supermarket a kadeřnictví! 

Během stáže jsem se orientovala zejména na témata spojená s právem životního prostředí, kterému jsem se věnovala v rámci své diplomové práci na Právnické fakultě. Nejčastěji to byl systém emisních povolenek a jeho změny v rámci balíčku FitFor55. 

Dalším žhavým tématem byla energetika a (ne)závislost na Rusku - zvládneme to bez uhlí a bez plynu z východu? Cítila jsem spoustu obav, ale i atmosféru optimismu: ano zvládneme - jasně, bude nás to něco stát, ale je to efektivní způsob, jak pomoci válkou zasažené Ukrajině a ve výsledku i sobě. Díky stáži jsem také trochu nahlédla do tajů politiky, vyjednávání a hledání kompromisů - a jak se prakticky ukazuje právě třeba na sankcích, najít shodu v tak závažných (a důležitých) rozhodnutích není jen tak.

V rámci stáže byl také velký prostor pro vlastní iniciativu. Cítila jsem podporu hledat a zpracovávat vlastní témata. To mě motivovalo sledovat dění v Bruselu a v Evropě, číst každé ráno newsletter od Politico Brussels, zajímat se o aktuality a být tak prostě „ve středu dění”.

Byl to osvěžující měsíc v inspirujícím prostředí se spoustou inspirativních lidí. Přirozené setkávání se s tématy, o kterých bych se chtěla dozvědět více. Pulsující energie. Evropa středem pozornosti. Příležitost nahlédnout na českou politickou diskuzi s nadhledem a v širším kontextu. Sdílená víra v to, že projekt evropského společenství má smysl.

Díky moc za to!