Big_loader_ajax

Jakub Kraus

Očekávání od Stáže
Od stáže jsem očekával, že se dozvím víc o fungování Evropského parlamentu a konkrétně i o práci europoslance a o současné legislativě. Zároveň mě zajímalo, jak probíhá spolupráce v rámci EPP, výborů a s ostatními europoslanci.
Přínos Stáže
Díky stáži jsem měl možnost poznat nejen tým pana europoslance, který je velmi profesionální a který má systém stáží velmi dobře nastavený a zorganizovaný, ale i další profesionály a zajímavé stážisty z různých oborů. Velmi pozitivně hodnotím i přístup pana europoslance, který s námi spoustu věcí konzultoval.
Jakub_k
Absolvent Ekonomiky a Managementu v Praze, původem z malého města Březové u Sokolova

Stáž týden první

První týden v Bruselu byl víceméně seznamovací, zorientovat se v parlamentu chvilku trvá a pokud pojedete autem, tak vymotat se z labyrintu garáže je první zkouška vašich dovedností. Po vyčerpávajícím boji s IT oddělením se nám podařilo získat parlamentní email, kam nám poté chodily všechny parlamentní zajímavé akce a eventy. Hlavní pracovní náplní byly příspěvky na sociální sítě a články na web.

 

Týden druhý – roadtrip do Štrasburku

S ostatními stážisty jsme vyrazili na hlasování do Štrasburku, hlavním bodem programu balíček Fit for 55. Předem nebylo jisté, jak hlasování dopadne, ani kolik emocí hlasování u některých europoslanců vzbudí. Po pocitech zrady došlo až na negentlemanská slova některých členů evropského parlamentu a v médiích se začalo mluvit o nejbouřlivějším plenárním zasedání. Při hlasování došlo i na zákaz prodeje spalovacích motorů od roku 2035, což byla hlavní zpráva v České republice, protože Brusel znovu zákeřně zaútočil na český průmysl.

My jsme bohužel nemohli být u toho, neboť se nám podařilo zabloudit na schodiště nouzového východu, kde jsme uvízli za protipožárními dveřmi. O hodinu později jsme byli naštěstí vysvobozeni a můžeme si odškrtnout požární cvičení v BOZP. I přes tento lehce stresující zážitek musím uznat, že Štrasburk je mnohem hezčí a mají tam i lepší bufet.

 

Týden třetí – zpátky v Bruselu

Tento týden byl o něco klidnější, highlight celého týdne byla akce pana europoslance na téma udržitelnosti, kde diskutoval s influencerkou a českou miss 2011 Jitkou Nováčkovou a youtuberem Patrikem Kořenářem. Myslím, že v úterý konečně přestalo na chvíli pršet. Mimo jiné aktivity jsem se seznámil s Anti-Money Laundering legislativou, kterou má v portfoliu pan europoslanec.

 

Poslední týden

Přijíždějí noví stážisté a vyměňujeme si naše zkušenosti. Kromě pár tweetů a příspěvků na sociální sítě jsem se účastnil debaty s novináři na téma českého předsednictví. Luděk Niedermayer společně s Alexandrem Vondrou a Kateřinou Konečnou byli hlavními aktéry této akce. Pozoruhodná shoda ohledně Green dealu a Fit for 55 nastala mezi pravicí a komunistickou stranou. Evropská unie je skutečně jednotná v rozmanitosti.