Big_loader_ajax

Mikuláš Semerák

Očekávání od Stáže
Od stáže jsem očekával, že mi dá bližší pohled na každodenní funkci Evropských institucí, převážně Parlamentu a prohloubí mé znalosti ohledně samotné Evropské unie.
Přínos Stáže
Stáž opravdu splnila má očekávání, a to ještě na větší úrovni, než jsem si dokázal představit. Přinesla mi důležité informace a zkušenosti, které využiji v budoucnu a představila mi jak formální stánku EU, tak tu neformální.
Img_20210707_145127-3
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, obor: Mezinárodní vztahy a diplomacie, původem z Prahy

Má stáž v Evropském parlamentu byla do určité míry poněkud netradiční. Kvůli pandemii Covid-19 byla situace, za které stáž probíhala, dost odlišná od těch běžných. V prvotní části se do budovy Parlamentu nemohlo, takže všechna jednání probíhala online. Což zní trošku smutně, ale mělo to i své plusy. Zejména po stránce ušetřeného času. Vše bylo přehlednější, efektivnější a rychlejší. Člověk mohl přecházet z jednání na jednání jen za pomoci pár kliknutí či vstávat pár minut před zahájením (což se hodilo převážně v pátek). Nicméně nejlepší věc na samotné stáži je atmosféra, kterou zažijete, když se opravdu pohybujete v budovách institucí. Naštěstí se situace v Belgii zlepšila a já jsem si tuto atmosféru mohl zažít na vlastní kůži. První dny v Parlamentu byly sice docela chaotické – kvůli restrikcím jsem ho musel objevovat ze začátku sám a chvíli to trvá, než si zjistíte, kde, co je. Také jsem kvůli chybě s „badgem“ zůstal uvězněný v budově na pár hodin a nemohl se dostat ven, čemuž se ale nyní jen směji. Jakmile jsem se však začal orientovat, už jsem si zmiňovanou atmosféru jen užíval. Práce z kanceláře s výhledem na náměstí, jednání sledované přímo z hemicyklu (například při návštěvě Antónia Guterrese) nebo obědy s ostatními zaměstnanci Parlamentu byly opravdu nezapomenutelné.

Během stáže se mi poštěstilo pracovat na opravdu zajímavých tématech. Mezi ty nejhlavnější, kterými jsem se zabýval byly: Kyberbezpečnost v EU, plán „Fit for 55“, jednání o vztazích EU a US s administrativou prezidenta Bidena, či Digitální kompas. Samozřejmě témat bylo mnohem více a za sebe musím říct, že jakákoliv debata, ať velká či malá, mě znalostně posunula o velký kus dopředu.

Nicméně stáž nebyla pouze o znalostech a jednáních, ale také o samotném životě v Bruselu. Během těchto 6 týdnů jsem poznal spoustu nových lidí a mnoho z nich mohu hrdě nazývat kamarády. Od spolubydlících, se kterými jsme podnikali výlety po Belgii, Nizozemsku či Lucembursku, přes další stážisty, se kterými jsme trávili společné chvíle v Parlamentu i mimo něj, až po zaměstnance, europoslance, velvyslance a další významné a motivující osoby. I proto, byla pro mě tato stáž tak naplňující. Nejen, že člověku ukázala EU „zblízka“, ale také poskytla nové kontakty, kamarádky a zážitky na celý život :).