Big_loader_ajax

Jakub Haluška

Očekávání od Stáže
Mým přáním bylo lépe porozumět evropským institucím a vidět práci europoslance naživo. Chtěl jsem získat nové zkušenosti, které bych mohl uplatnit dále v mém profesním životě.
Přínos Stáže
Očekávání byla naplněna :)
Jakub_halu%c5%a1ka
Student Vysoké školy ekonomické v Praze, původem ze Zdic

Před mým lednovým nástupem do Bruselu jsem ve velmi hektickém tempu úspěšně ukončil třetí semestr bakalářského studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. Stáž v Evropském parlamentu měla být zároveň i mojí první návštěvou Belgie, a tak jsem se 18. ledna vydal na cestu plnou očekávání. Plánoval jsem dorazit do Bruselu o 3 dny dříve před začátkem stáže, abych měl dostatek času prozkoumat město. Vzhledem k tomu, že jsem se s Bruselem seznámil velmi rychle, strávil jsem další dny cestováním po okolních městech a tento trend jsem se ve svých volných dnech snažil udržet po celou dobu stáže. To, co mi v tuto chvíli hrálo do karet, bylo to, že z Bruselu byla všechna zajímavá města dobře dostupná.

Pondělí je dnem, kdy se Brusel probouzí k životu a spolu s ním i 4903 zaměstnanců Evropského parlamentu, tentokrát včetně mě. Přivítání panem Niedermayerem a jeho asistenty bylo velice přátelské. V přátelském duchu se nesl celý průběh stáže, což bylo důležité pro vybudování důvěry. Pan Niedermayer se nebojí stážistům svěřit reálné a podstatné úkoly. Na druhou stranu vám poskytne dostatek prostoru pro váš osobní rozvoj v tématech, která vám jsou nejbližší.

Evropský parlament je místem s nepřeberným množstvím akcí na každý den. Hlavní témata hýbající parlamentem po dobu mé stáže byla Brexit, European Green Deal a implementace 5G sítě. Osobně jsem sledoval emotivní projevy k důsledkům Brexitu nejen od britských europoslanců, ale i od Michela Barniera, Guy Verhofstadta či Ursuly von der Leyen. Zajímavé bylo také pozorovat funkci a způsob lobbingu v Evropském parlamentu. Večeře vrchních představitelů železničních společností s europoslanci tomu byla dokonalou příležitostí. Určitě nesmím zapomenout na knihovnu v EP, kde se konají otevřené přednášky od světoznámých autorů knih.

Stáž v parlamentu nebyla jen smrští úkolů a eventů, ale i možností poznat spoustu zajímavých lidí, od českých a slovenských europoslanců počínaje, Schumannovo stipendisty konče. Moje doporučení pro budoucí stážisty je, nebát se navázat kontakt s lidmi, kteří budou kolem vás na výborech či workshopech. Každá, ať už jen krátká konverzace, vás může obohatit o nové informace a posunout zase o kus dál.

Touto cestou bych ještě jednou rád poděkoval panu Luďku Niedermayerovi za poskytnutí této jedinečné příležitosti, jeho týmu za přátelské přijetí, a hlavně bych rád poděkoval dalším členům týmu stážistů Evě a Guli za příjemný čas strávený v Bruselu a ve Štrasburku.