Big_loader_ajax

Gulnara Mavlyutova

Očekávání od Stáže
Očekávala jsem, ze budu moct se podívat do “každodennosti” europoslance(kyně).
Přínos Stáže
Ujistila jsem se, nakolik různorodá může být práce europoslance(kyně): debaty, schůzky, lobbying, zpravodajství legislativ, konference, rešerše atd.
Picture1_%281%29
Studentka FSV UK v Praze, původem z Ruska

Krásný den,

Pocházím z Ruska, přesněji z Moskvy. Již 7 let žiji v Praze.

Ukončila jsem bakaláře na Filozofické fakultě na Karlově Univerzitě. Nyní dokončuji magisterské studium na Fakultě sociálních věd též na Karlovce. Diplomovou práci píšu na téma udržitelnosti v Čechách. Jedná se o implementaci Sustainable Development Goals od OSN v Česku. Již od bakaláře se věnuji otázkám, co je udržitelnost, zda můžeme žít zodpovědně a jak toho máme dosáhnout.

Rozhodnutí podat zadost absolvovat stáž u pana Nidermayere nepadlo hned v jeden den. Dlouhodobě jsem ho totiž sledovala na sociálních sítích, a hodně se mi líbilo to, že se pan Niedermayer opravdu věnuje otázkám, co mu leží na srdci a že je aktivní v politice.

Takže jsem podala žádost a byla jsem přijata 6 týdnů (Leden – Únor 2020) strávila v Europarlamentu v Bruselu.

Úkoly: Pro lepší pochopení vám uvedu příklady. První úkol, který jsem dostala - udělat zápis z plenárního zasedaní ohledně Green Dealu. Potom jsem mela najit informaci, zda bioplyn je účinnější než fosilní plyn. Občas nám bylo řečeno sepsat článek ohledně tématu, který se zrovna v Parlamentu řeší (MFF, digital taxation, Brexit apod). Hodně jsme taky chodili na zasedání výborů a na různé akce.

Co jsem si odnesla: Parlament není jen byrokratický aparát, jak se některým lidem může zdát. Jedná se opravdu o politiku v duchu: My hlasujeme teď PRO návrh od vás, počítáme s tím, že příští týden budete vy hlasovat PRO náš návrh. Hodně důležitá práce zpravodajů, neboť on/a podává návrh a jedná s dalšími poslanci ohledně změn. Takových příkladů můžu najít opravdu spoustu!

Mockrát děkuji týmu! Panu Niedermayerovi, Zuzce, Janě, Honzovi a Anastazii. Děkuji zvlášť Evě a Kubovi za to, že byli tak skvěla parta 😊

Byl to moc hezký čas v Parlamentu!

S pozdravem,
Gulnara Mavlyutova.