Big_loader_ajax

Tom Fibek

Očekávání od Stáže
Do Evropského parlamentu jsem nastupoval s tím, abych zjistil o fungování EP a celé EU co nejvíce. Zajímalo mě, jaká je každodenní pracovní náplň europoslance, jak probíhá spolupráce mezi europoslanci, a také s dalšími institucemi EU. Chtěl jsem také zjistit, jak je náročné pracovat v EP a jestli v tom dokážu obstát.
Přínos Stáže
Díky stáži jsem měl skvělou možnost potkat mnoho dalších studentů a profesionálů, kteří mají stejné zájmy jako já. Vidět je pracovat mi dalo velice dobrou představu o tom, jak náročná jejich práce je a také mě to přesvědčilo o její důležitosti. Pozitivně mě překvapila otevřenost a nápomocnost kolegů nejenom z naší kanceláře, ale také z dalších kanceláří EPP.
Img_0482
Absolvent University of Birmingham z Ostrava u Macochy

Před mým lednovým nástupem jsem byl plný očekávání a také trochu nervózní z toho co mě čeká. Nebyla to moje první návštěva v Bruselu, ale tentokrát se měla hodně lišit od té, kdy jsem viděl Evropský Parlament z návštěvnického centra. Práci pana europoslance Niedermayera a dalších europoslanců jsem znal jenom z médií, a proto mě zajímalo, jak vypadá jejich pracovní náplň.  Chtěl jsem zjistit, co všechno předchází tomu, než novináři mohou napsat, že „Niedermayerova zpráva byla schválena“. A kromě mnoha dalších informací jsem to měl šanci zjistit během mé měsíční stáže.

Na měsíci stráveném v Bruselu a pár dnech ve Štrasburku bylo skvělé, že každý týden našeho programu byl jiný. Většina našich aktivit ale směřovala k plenárnímu zasedání a hlasování ve Štrasburku. Mým velkým štěstím bylo, že jsem v kanceláři spolupracoval se stážistou Pepou, který už prostředí EP znal. Tím mi ušetřil čas, který bych strávil blouděním po budově Parlamentu a porozuměním toho, jak kancelář europoslance funguje. Hned první den s panem europoslancem byl velice zajímavý. Kromě schůzek výboru ECON to bylo především delegací českých europoslanců EPP. Na té se sešli europoslanci se svými poradci a probírali novinky z výborů každého europoslance a já, stážista, jsem měl šanci se této schůze zúčastnit a sedět s nimi u jednoho stolu. Obecně, EP je hodně o jednáních a výborech a europoslanec nedisponuje takovým časem, aby mohl navštívit všechny mítinky. Já jako stážista jsem proto některé schůze navštěvoval a pana europoslance a ostatní kolegy v kanceláři jsem zprávami informoval o probíraných tématech. S blížícím se hlasováním ve Štrasburku jsme se začali více tématům nadcházejícího hlasování. Pro pana europoslance jsme zpracovávali informace tak, aby si mohl přečíst to nejdůležitější a udělat si vlastní názor na to, jak hlasovat.

Co opravdu oceňuji na panu Niedermayerovi je jeho trpělivost a snaha se věnovat stážistům, když to bylo možné, a také důvěra, kdy nám zadával reálné a důležité úkoly. Pan europoslanec nám nejenom teoreticky, ale poté také prakticky ukázal, jaký je legislativní proces v EP. Protože v době, kdy jsem v jeho kanceláři byl na stáži, dokončoval se svým týmem svou zprávu do výboru TAX3 o daňových únicích. Proto jsme viděli nejenom jak vzniká taková zpráva, ale také co předchází tomu, než se dostane na „plenárko”. Velký dojem na mě udělalo připomínkování této zprávy, kdy stínoví reportéři z dalších stran upozorňovali na pasáže tohoto dokumentu, s kterými nesouhlasili a rádi by změnili jejich formulaci. Europoslanci zodpovědní za zprávu, a především velký poradní tým museli okamžitě reagovat na pozměňovací návrhy a snažit se najít kompromis. Celý tento proces měl zajistit to, aby zpráva byla co nejvíce přijatelná i pro ostatní politická uskupení a následně měla větší šanci na schválení na plenárním zasedání.

Další věc, co na mě udělala velký dojem, je řada zajímavých události a řečníků, která se vystřídala ať už v sídle EP v Bruselu nebo Štrasburku. Za jedno z nejvýraznějších veřejných slyšení pro mě osobně, považuji to výboru TAX3 věnující se daňovým únikům na Slovensku mimo jiné spojené s vraždou novináře Jána Kuciaka. Vystoupení delegace ze Slovenska složené z novinářů, policistů a úředníků státní zprávy ve mně vyvolalo zděšení. Bylo pro mě těžko představitelné, jak je možné, že tak vážné činy a propracovanost zločinů je možná i v 21. století v tak vyspělé zemi jako je Slovensko.

V Bruselu se opravdu řeší politika na té nejvyšší úrovni. Proto se pro mě stalo standardem nejenom poslouchat projevy důležitých státníků a politiků, ale běžně je potkávat na chodbách parlamentu. Já osobně jsem si nejvíc užíval jednání výboru ECON, kde jsem měl šanci slyšet projev například Maria Draghiho z ECB a jeho obhajování kroků této instituce. Nebo moment, kdy jsem potkal na chodbě EP   jednoho ze strůjců Brexitu Nigela Farage a to zrovna v období hlasování o formě vystoupení Velké Británie z EU. Toto mohou být nezajímavá setkání pro občany, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale pro studenta politiky rozhodně ano. Pro zaměstnance v EP je to potom už běžná událost.

O své stáži můžu říct, že to byl skvělý zážitek a zkušenost do života. Měsíc v Bruselu mi pomohl pochopit jak to „chodí“ v hlavním městě EU. Poznal jsem, jak se politici chovají v zákulisí velkých vyjednávání a jací jsou lidé, a také jak moc náročnou práci mají. Pochopil jsem, jak moc důležité je mít pozitivní a kvalitní tým podporující pana europoslance, kvůli kterému jsem se těšil každý den do kanceláře. Potkal jsem spoustu úžasných a nadaných lidí a bylo skvělé sdílet moje názory s podobně smýšlejícími lidmi, kterých tam bylo opravdu hodně. Všem takovou stáž mohu doporučit. Nic tím neztratíte, ale určitě můžete hodně získat.

Publikované články

Jaderná energie, její dozvuky z minulosti a budoucnost