Big_loader_ajax

Lada Faldynová

Očekávání od Stáže
Po několika letech, kdy jsem skoro denně přicházela do styku s teoretickými znalostmi o EU, jsem si přála nahlédnout za její oponu. Očekávala jsem především od této stáže srovnání působení mezinárodních institucí EU a OSN, odkud jsem již zkušenost měla. Kancelář pana Niedermayera jsem si vybrala záměrně kvůli respektu k jeho vykonané práci a také osobním sympatiím s jeho názory.
Přínos Stáže
Stáž byla bezesporu velice přínosná na několika úrovních. Lidsky jsou to přátelství, která jsem si ze stáže odnesla. Není se čemu divit, že tak skvělý tým přitahuje jenom super lidi :) I z pohledu kultury mě stáž obohatila. Poznala jsem hned několik belgických, holandských, francouzských i německých měst . A jedno bych také ráda zdůraznila, obrovskou inspirací mi bylo tempo a záběr témat, kterým se pan poslanec a jeho tým věnuje.
21316573_10209846939917128_5490994788495641184_o
Absolventka Vysoké školy ekonomické v Praze

Září 2016, Rio de Janeiro.

Užívám si stáž v neziskovém sektoru v jednom z nejúžasnějších měst na světě. Kamarádka mi posílá odkaz na stáž k panu poslanci Niedermayerovi. „To je přesně pro Tebe“, a má pravdu. Copak ale vím, kde budu příští rok a co budu dělat? Ale co, zkusit to můžu. Odesílám životopis a motivační dopis s Caipirinhou v ruce :)

Prosinec 2016, São Paulo.

„Dostavte se prosím na pohovor v Praze dne…“. Aha, tak to asi nestihnu. „To nevadí, rádi Vám zavoláme“. Super! A nebo..? Hostel, špatné připojení k internetu, ale co se dá dělat. Povídám si s asistentkou Janou, skype se seká. Čekám, až se připojení obnoví, slyším šramocení a najednou už přede mnou sedí pan poslanec. „Jaké máte v Brazílii počasí? A proč byste chtěla tady za námi do Bruselu…?“ To šlo rychle. „S radostí Vám oznamujeme, že jste uspěla
ve výběrovém řízení na stáž k panu poslanci…“ Skvělé!

Červen 2017, Praha.

Vracím se z Jižní Ameriky později, než jsem čekala. U pana Niedermayera bohužel není zrovna místo, až v září. Podaří se mi mezitím najít práci, ale na stáž určitě chci. Naštěstí mě v práci pustí, jen musím stáž ještě trochu posunout.

Listopad 2017

Kancelář v Bruselu, Zuzka, Péťa, Honza, pan poslanec. Jak se kam dostat? Budovy, výtahy. Nestíhám. Příští týden Štrasburk? Jasně. Připojuje se k nám Jana. A znova: budovy, výtahy. Tudy ne, tady už jsem byla. Kde jenom bylo to kafe?! Nestíhám, nestačím, jak to je ten pan poslanec všechno zvládá?

Od prvního dne, ať jsem se snažila užít si stáž sebevíc, to uteklo lusknutím prstu. A to z jednoho prostého důvodu – ani jediný den jsem se nenudila. Činnost pana poslance je různorodá. Člověk může být více či méně aktivní, podle preferencí si může zvolit výbor, který bude sledovat. Brusel asi není tím nejhezčím místem k životu, nicméně nabízí spoustu výhod spojených s početnou mezinárodní komunitou, která tady žije. Uvnitř Evropského parlamentu se pořád něco děje. O víkendech se nabízí nespočet malebných menších belgických měst k navštívení, do Francie i Nizozemí se to také dá během chviličky stihnout.

Stáž jednoznačně doporučuji, obohatila můj profesní i osobní život. Do výběrového řízení poradím asi jedinou věc – být sám sebou :). Jak vidíte, i z Brazílie vede cesta do Bruselu,
i když mě to na začátku ani nenapadlo.

Přeji hodně štěstí, v případě jakýkoliv konkrétních dotazů mě prosím neváhejte kontaktovat, ráda poradím a pomůžu (facebook: Lada Faldynová).

Tímto bych chtěla moc poděkovat panu poslanci a celému jeho týmu za zprostředkování stáže. Od prvního dne jsem se cítila jako řádný člen týmu, a tak tomu zůstalo až do posledního dne. Oceňuji Vaši snahu a práci ukázat každodenní práci Evropského parlamentu co největšímu počtů studentů/absolventů.

Publikované články během stáže

Kiska: Slovensko bude chtít vždy stát v tvrdém jádru Evropské unie

Zákaz tradičních lékařských přípravků? Jak je to ve skutečnosti.

Erasmus+ dává šanci vycestovat i středoškolákům