Big_loader_ajax

Soudní dvůr EU: Česko nesplnilo své povinnosti, když odmítlo uprchlické kvóty

02.04.2020

Unijní soud dnes vydal rozsudek, podle něhož žalované státy ČR, Maďarsko a Polsko nesplnily povinnost vyplývající z práva EU, konkrétně z relokačního rozhodnutí Rady z r. 2015.

Premiér Babiš vyzdvihuje, že nebudeme nic platit. To je sice pravda, ale je to jen díky tomu, že v tomto případě Evropská komise pokutu ani požadovat nemůže, protože vzhledem k charakteru nesplnění povinnosti (porušení rozhodnutí Rady, které mělo omezenou platnost do r. 2017) nemůže nastat to, že by stát rozsudku nevyhověl, což je podmínka pro možnost uložení finanční sankce. Za to, že nemusíme nic platit, tedy vděčíme pouze benevolenci sankčních pravidel EU.

Krom toho radovat se z toho, že nám prošlo porušení práva EU, není asi úplně postoj hodný odpovědného člena společenství založeného na vzájemné důvěře v dodržování společných pravidel a hodnot. Nemyslím si, že je v našem zájmu vytvářet dojem, že porušování práva se v EU vyplácí, a že není namístě být hrdí na to, že jsme ty ostatní, kteří právo dodržovali, “převezli”. Nemluvě o tom, jak by se asi líbilo nám, kdyby jiný stát EU nedodržoval právo v případě, kdy by toto právo bylo pro nás důležité a kdy bychom na ně spoléhali. 

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera