Big_loader_ajax

Jak blízko jsme k dohodě o finančním balíčku na obnovu EU po koronavirové krizi?

15.07.2020

Na konci týdne proběhne summit lídrů členských zemí EU. Poprvé po pandemii se sejdou osobně v Bruselu. Na programu je dohoda o Fondu obnovy EU a víceletý rozpočet EU (oba balíčky komise nazvala „Next Generation EU“).

drawing of Euro sign and people taking water out of itNázory členských zemí na to, jak by finanční pomoc EU měla vypadat se liší.  V pátek, dne 10.7.2020, proto představil předseda Evropské rady Charles Michel kompromisní návrh k Next Generation EU, který doufá by mohl posunout debatu dál.

Cíl obnovy Charles Michel shrnul ve třech slovech: zaprvé konvergence, zadruhé odolnost a následuje transformace. Znamená to napravení škod po COVID-19, reformování ekonomik a přemodelování společnosti. Jak fond obnovy, tak víceletý finanční rámec jde dle Michela ruku v ruce s hlavními prioritami EU, což je klimatická změna, digitální agenda, evropské hodnoty a silnější Evropa ve světě.

Charles Michel chce zachovat 750 miliard euro pro fond obnovy (částka je ale horní možná hranice),  navrhuje ale snížit rozpočet EU o dvě desítky miliard eur na 1,074 miliard eur (v plánu bylo 1,1 miliard eur). K úsporám by mělo dojít v programu Horizon 2020, Erasmus plus, zahraniční pomoci, migračních programech a ochraně hranic, ne ale v zemědělských programech (kohezních fondech), v kterých si mnoho lídrů členských zemích škrty nepřálo.  Ke změnám došel po červnovém video-summitu lídrů a osobních rozhovorech s hlavami států. Michel chce zachovat rovnováhu mezi půjčkami, granty a zárukami, tak aby členské země nebyly zatíženy velkými dluhy. Také vyhověl požadavku, aby se se splácením dluhu, který touto finanční injekcí EU vznikne, začalo o dva roky dříve, to je v roce 2026. Dluh by měl být splácen ze tří zdrojů, na kterých se již dříve dohodl Evropský parlament, ale některé členské státy se k nim staví zdrženlivě. Jde o poplatek z nerecyklovaných plastů, „uhlíkové clo“ z neekologicky vyráběných produktů a digitální daň.

Česká vláda kritizuje hlavně klíč, kterým se peníze mají rozdělovat. Nelíbí se jim kritérium nezaměstnanosti. Michel navrhl zachovat parametry Evropské komise pro část peněz (70 % grantů v roce 2021 a 2022) a zbytek (30 % grantů v roce 2023) se rozdělí dle reálného poklesu hrubého domácího produktu zapříčiněného krizí. Všechny finance by měli být rozděleny do roku 2026.

Charles Michel dále znovu podpořil návrh Evropské komise, aby finanční pomoc byla vázána na dodržování pravidel právního státu a evropských hodnot.

Předseda Evropské rady nezapomněl ani na finanční dopad blížícího se brexitu. Navrhnul reservní fond ve výši 5 milionu eur, který by v budoucnu mohl být poskytnut nejvíce brexitem zasaženým členským zemím a sektorům.

Musíme se také poučit z krize, kterou jsme prožili. Zdravotnictví sektor je zásadní, a proto podporuje návrhy Evropské komise pro navýšení rozpočtu pro RescEU a evropskou zdravotní legislativu („Health“).

Pravděpodobnost, že by na summitu tento týden došlo k dohodě, je dost malá. Rozpory mezi státy přetrvávají. Některé západoevropské státy požadují snížení objemu fondu (tzv. šetrná čtyřka – Nizozemí, Rakousko, Dánsko, Švédsko a nyní také Finsko). Další stále nejsou spokojeny s klíčem, kterým mají být peníze rozdělovány (např. Lucembursko nesouhlasí s velkou finanční pomocí Polsku a Maďarsku, protože tamní vlády nedodržují evropské hodnoty). Jižanské státy spolu s Francii a Německem podporují dosavadní návrhy a chtějí rychle dosáhnout dohody. Pravděpodobně se bude konat další summit koncem července. Europoslanci jsou pak připraveni během sejít se ještě během července, či srpna na mimořádném plenárním zasedání a hlasovat o dohodě. 

Důležité odkazy

President Charles Michel presents his proposal for the MFF and the recovery package

Michelův návrh víceletého rozpočtu unijní země neuspokojil, neshody zatím přetrvávají

Michel přišel před blížícím se summitem s kompromisním návrhem rozpočtu EU, chce snížit jeho objem

Charles Michel’s small cuts set stage for big EU budget fight

Autor článku : Tereza Hager, asistentka europoslance Luďka Niedermayera