Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 8. až 12.6.)

12.06.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

8.6.

Evropská rada pro inovace (EIC) podpoří částkou 166 mil. eur inovativní projekty 36 firem proti koronaviru. Projekty dalších 36 firem si rozdělí 150 mil. eur a přispějí k hospodářskému oživení. 

10.6.

Evropská komise informuje, že v České republice pomohlo Národní screeningové centrum zřízení i díky EU fondům zjistit, kdo přišel do kontaktu s koronavirem. 

Na tiskové konferenci po svém jednání Evropská komise zhodnotila výsledky dosavadního boje proti dezinformacím kolem koronavirové pandemie a navrhla, jak dál. Právě pandemii totiž provází masivní vlna falešných nebo zavádějících informací včetně pokusů zahraničních subjektů ovlivňovat obyvatele a veřejnou diskuzi v EU. Společné sdělení analyzuje bezprostřední reakci a navrhuje, jaké konkrétní kroky lze rychle začít podnikat. Patří mezi ně mimo jiné spolupráce se spotřebitelskými organizacemi, pravidelné informování online platforem o svých krocích pro spolehlivý obsah nebo podpora nezávislých médií. "Abychom těmto dezinformacím mohli čelit, musíme mobilizovat všechny relevantní aktéry – od on-line platforem po veřejné orgány –, a podporovat nezávislé ověřovatele faktů a média. Ačkoli v průběhu pandemie podnikly on-line platformy pozitivní kroky, musí svá opatření ještě vystupňovat," dodává místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. 

11.6.

Otevřít vnitřní hranici uvnitř Schengenského prostoru od 16. června a vnější hranice pro země, na nichž se členské státy EU shodnou od 1. července. Takové doporučení vydala Evropská komise na své čtvrteční tiskové konferenci. 

 

Autor článku : Jana Niebauerová, asistentka Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropská komise