Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 27.4. až 3.5.)

01.05.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

27.4. 

Evropská komise v reakci na současný vývoj trhu s obilovinami aktualizovala dovozní cla na kukuřici, čirok a žito ze světa. Zajistí tím, aby evropští zemědělci nebyli v současných podmínkách znevýhodněni.

28.4.

Komise zveřejnila pokyny, podle kterých budou moci v EU probíhat prostřednickým klinických studií nejdůležitější výzkum, a to i během pandemie Coviod-19. Tento krok je důležitou součástí celkové strategie při hledání léčby a očkovací látky v ochraně před koronavirem. Více si můžete přečíst zde

Místopředseda EK Valdis Dombrovskis oznámil, že EK navrhla uvolnit některá účetní pravidla pro banky, aby mohly snáze poskytovat úvěry firmám i domácnostem ekonomicky zasaženým koronavirem. Úpravy platí pouze po dobu krize a mají bránit nezdravému růstu zadlužení bank, což pomůže i domácnostem a firmám získat potřebné financování.

V úterý EU také prostřednictvím komisaře pro obchod Phila Hogana uzavřela poslední část jednání o nové obchodní dohodě s Mexikem, podle které bude veškerý obchod se zbožím mezi těmito dvěma subjekty osvobozen od cel.

2. až 3.5.

Distribuce dalších zásilek ochranných masek FFP2 ze zásob rescEU – první společné evropské rezervy zdravotnického vybavení - pokračuje. Tento víkend byly masky poslány do Španělska, Itálie a Chorvatska. Právě tyto země patří mezi nejpotřebnější a první, které pomoc dostanou. Další ale budou následovat. Uskladnění vybavení se ujalo Německo s Rumunskem. Tyto země také odpovídají za jejich pořizování. Pomůcky pak plně financuje Evropská komise. 

Autor článku : Jana Niebauerová, asistentka Luďka Niedermayera