Big_loader_ajax

EK v boji s koronavirem (týden 13. až 17.4.)

18.04.2020

O co se tento týden zasadila Evropská komise v boji proti pandemii koronaviru?

Evropská komise schválila České republice státní podporu pro malé a střední podniky, které vyrábějí zdravotnické a ochranné pomůcky pro boj s koronavirem. V první fázi dostane Česko formou přímých grantů 300 milionů korun, celková podpora může dosáhnout výše až 1 miliardy korun. 

Evropská komise ve spolupráci s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem vydala plán, jak pozvolna a koordinovaně uvolňovat opatření spojená s pandemií. Na prvním místě zůstává ochrana Evropanů před koronavirem, aktuální opatření ve spojení s nejistotou pro všechny ale představují značné náklady pro občany, společnost a ekonomiku, a proto nemohou trvat neomezeně. Podmínkou pro rušení restrikcí je dlouhodobý pokles počtu nakažených či hospitalizovaných lidí, zásadní je také dostatečná kapacita nemocnic a možnost monitorování průběhu nákazy. Klíčové zásady evropského plánu, včetně návrhu na koordinované otevření hranic mezi členskými státy, si můžete přečíst zde

Předsedkyně Evropská komise Ursula von der Leyen oznámila, že prvních 150 ventilátorů zaplacených z rozpočtu EU je ve výrobě a poté budou neodkladně poslány do zemí, kde je potřebují nejvíce.  

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen pronesla svůj projev na mimořádném plenárním zasedání Evropského parlamentu. Vzpomněla v něm na oběti pandemie a zdůraznila potřebu držet pospolu, ochraňovat evropské hodnoty a vyjít z krize společně silnější.

Evropská komise ocenila hlasování Evropského parlamentu, které pomůže v boji s koronavirovou krizí. Jedná se o poskytnutí 3 miliard eur na zdravotní péči nebo přesměrování dosud nevyčerpaných prostředků EU na řešení důsledků krize v oblasti pandemie veřejného zdraví. Více o hlasování v Evropském parlamentu si můžete přečíst zde.

Autor článku : Jana Niebauerová, asistentka Luďka Niedermayera