Big_loader_ajax

Tvrdší než tvrdý Brexit?

27.02.2017

Členské země EU, včetně UK, se dohodly na tom, že pravidla Unie budou zahrnovat i "jízdní řád" pro její opuštění (a bohužel, UK se rozhodlo se touto cestou vydat).

Dohoda zní, že vystupující země se během nejvýše dvou let (prodloužení možno jen shodou všech) dohodne s Unií na novém uspořádání.
Do té doby je tato země plnohodnotným členem Unie se všemi právy i povinnostmi.

Z toho vychází, že jsou-li informace o úvahách premiérky pravdivé, pak vede svou zemi zcela mimo rámec smluv a pravidel, které sama spoluvytvořila. V dnešní době je to více než nešťastné rozhodnutí naznačující, že tak "tradiční demokracie" jako UK považuje koncept právního státu, na kterém moderní společnosti stojí, za "frázi", která platí jen tehdy, pokud zrovna nechce, aby neplatila....

Je to smutné, a proto doufám, že toto nebude cesta, kterou Downing street zvolí...

PS: Pochopitelně existuje možnost, že na tomto postupu se UK s Unií domluví. Má to dva zádrhely - první je právní. Volný pohyb osob je zakotven ve smlouvách a těžko ho lze jinak než smlouvami omezit (můj neprávní názor). Druhý je, že pokud bude chtít UK "vypnout" pro sebe část unijních pravidel, může druhá strana stolu "vypnout" jiná, třeba přístup londýnských bank na kontinentální trh (nebo něco jiného).
Znělo by to jako obchodní válka, tedy cesta, která se stává v dnešním světě lákavá pro mnoho politiků namísto kooperace a respektu k dohodnutým pravidlům. 
Je to cesta lákavá, ale chybná. Chybná a tedy i nákladná, nejčastěji pro ty, jejichž zájmy se její proponenti zaštiťují.

V reakci na tento článek. 

Autor článku : Luděk Niedermayer