Big_loader_ajax

Startujeme novou „hysterii“? A neb proti všemu a proti všem…

04.05.2016

V České republice jsme zásadně proti bezvízové politice s Tureckem, jsme tradičně proti kvótám a také proti možnosti, aby místo přijímání uprchlíků země mohla volit peněžní platby. Jak si tedy vlastně řešení krize představujeme?

Pár dojmů k současným obavám spojeným s bezvízovým stykem s Tureckem:

- Na webu jsem se dočetl, že Turecko získá bezvízový styk, pokud do jeho zavedení splní určené podmínky (to zopakoval místopředseda Komise Timmermans před pár desítkami hodin). 
- Cesty bez víza neznamenají, že každý turecký občan může kdykoliv nekontrolovaně přijet a zejména ne to, že se do Schengenu může přestěhovat či zde začít pracovat
- „Take or Pay“, tedy možnost místo přijetí uprchlíků svůj spolupodíl na řešení problému učinit finančně a tím „zlevnit“ příjem uprchlíků pro ostatní, je něco, co se mi zdá docela rozumné a „vstřícné“ (a čekal bych spíše odpor čistých plátců, neb logika „vezmeme se kohezní stovky miliard a deset jich pošleme zpět“ tam asi nebude mít politickou podporu)
- Pokud Komise navrhne „krizový mechanismus“, tak de facto navazuje na to, co již v platné legislativě je (i když chápu, že povinné nouzové kvóty jsou silnější než dnešní „předložení návrhu“)

Mám o vývoj nejen u nás obavy. Místo toho, abychom byli rádi, že se Evropě daří postupně problém řešit, nadechujeme se k protestům a rozvíření emocí. Je přece jasné, že žádná „krásná“ řešení v dnešním reálném světě nejsou. Musíme hledat řešení funkční a ty, za které se nebudeme muset stydět.

Najdou se lidé, kteří budou tvrdit, že takovéto návrhy právě činí Unii u nás nepopulární. Myslím, že spíše snaha jim „neporozumět“ a naše postoje k nim jsou toho pravou příčinou.

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : https://www.facebook.com/Niedermayer.Ludek/