Big_loader_ajax

Odcházení Karla S...

29.11.2015

Tam někde za fotografy a kameramany byl v sobotu na volebním sněmu TOPky Karel Schwarzenberg. Řeč byla o jeho odcházení.

Pravda je ale taková, že Karel neodchází. On prostě odejít nemůže. A řeč není o tom, že slíbil, že TOPce bude pomáhat a kandidovat v dalších volbách.

Jeho životní postoje, slušnost, elegance a to, že stojí za svými názory, s námi prostě musí být. Až postupně mi došlo, že třeba to, jak se vyjádřil v presidentské kampani k "sudetské otázce" nebyla prohra, ale vítězství - nepochybuji o tom, že "poradci" v týmu protivníka na něj měli připraveno spoustu podobných "populistických pastí". Karel nezaváhal a postavil se na správnou stranu. Potřebujeme příklady lidí, kteří se nebojí říkat pravdu a stát za ni i ve vypjatých chvílích. Bez nich by naše společnost zamířila k neradostným koncům. To že tito lidé existují, dává sílu ostatním, kteří pomáhají dělat náš svět lepší...

Ne náhodou znělo jeho jméno v pozdravech mých evropských kolegů. Nejde o slušnost. I v evropském kontextu hodnoty, odvaha, schopnosti a životní postoje, které representuje, "vyčnívají".

Chápu, že Karel Schwarzenberg již nechce být šéfem TOPky. Ale tím se mění jen málo. Věřím, že jeho postoje a hodnoty se dostaly nebo dostávají do našeho "DNA". A vím, že bude ještě moc příležitostí, jak se s ním o světě kolem bavit, žádat o radu a pomoc....

Autor článku : Luděk Niedermayer