Big_loader_ajax

Musíme diskutovat o daňové suverenitě zemí EU

19.11.2014

Evropský parlament bude z iniciativy komunistů hlasovat o Junckerově komisi z důvodů kauzy Lux Leaks. Věřím, že komise toto bez problémů a bez úhony přečká a bude pokračovat v práci.

Evropský parlament bude z iniciativy komunistů hlasovat o Junckerově komisi z důvodů kauzy Lux Leaks. Věřím, že komise toto bez problémů a bez úhony přečká a bude pokračovat v práci.

Tím by ovšem tato kauza neměla skončit. Výsledky práce skupiny investigativních novinářů odkryly nevítané a málo diskutované důsledky „daňové konkurence“. Velké firmy jsou s to touto cestou podstatně snižovat své daňové platby, státy přicházejí o příjmy, které musí získat od jiných poplatníků a malé firmy jsou daňově znevýhodněné. A nejde vůbec jen o problém Lucemburka či EU.

Správnou reakcí na tento vývoj je otevřít na úrovni G 20 otázku limitů daňové soutěže a v Unii urychleně diskutovat o míře daňové suverenity zemí v oblastech, které tuto, v důsledku pro všechny země nevýhodnou, praxi umožňují.

Osobně jsem pro rychlý a pragmatický postup, což je i směr, kterým chce působit naše frakce v Evropském parlamentu. Bude zajímavé, jaký k této věci zaujmou postoj politici z jiných frakcí, kteří a kauze hodně hovoří – konzervativci i UKIP.

Přivítal bych, aby se naše vláda vyjádřila, jak se k této diskusi hodlá postavit.

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : lidovky.cz