Big_loader_ajax

Kdo má pravdu ve věci "střet zájmů a Andrej Babiš": názor si můžete udělat sami...

02.12.2018

V linku najdete text právního servisu Evropské komise (o kterém předpokládám, že je autentický). Pokud váháte, "o jakou že to účelovku jde", stojí za přečtení, neb to lze pochopit poměrně snadno.

1. Strana 4

Pan premiér Andrej Babišje beze sporu člověk, který ovlivňuje, jak je nastavený evropský rozpočet a jak bude využíván v naší zemi. Například prosadil a prosazuje, že dotace poskytujeme i jakkoliv obrovským "zemědělcům" (návrhy Komise to chtějí omezit) a dotujeme i velké firmy (i to chce Komise do budoucna redukovat). Pozice české vlády, kterou vede, zde hraje roli a ovlivňuje věci, které souvisejí s dotacemi pro Agrofert. A je vyloučeno, aby v tom premiér roli nehrál (což tvrdím od začátku).

2. Strana 6
To, že dotace Agrofert dostává, je bez ohledu na to, zda má na ně nyní pan premiér vliv, naplňuje druhou nohu konfliktu zájmu. Dotace totiž zvyšují zisky, a ty jednoho dnes u pana Babiše skončí. A nebo navýší cenu, za kterou lze Agrofert prodat (což tvrdím od začátku).

3. Strana 8
V textu je uvedeno, že ačkoliv to nebylo součástí zadání (od DG Regio), posuzovat je třeba i předchozí období (kdy byl pan Babiš ministrem financí). Tehdy sice platila "slabší" regulace EU, ale i tak konflikt zájmů zakazovala (o čemž jsem dříve neuvažoval, ale je to legitimní).

Na konci Komise upozorňuje, že přijme opatření, jen pokud bude ČR peníze na tyto dotace od unijního rozpočtu vyžadovat. Pokud bychom se ale rozhodli si "dotace pro Agrofert zaplatit sami", je to nejen zcela skandální, ale mám za to, že to narazí na omezení v poskytování veřejné podpory soukromým firmám.

Stanovisko je dle mého soudu mnohem více explicitní, než bych čekal. A dle mého soudu nedává naší vládě jinou možnost než svou dnešní praxi, kdy problém "ignoruje", začít řešit.

A v souladu s předešlým postem to dle mého soudu znamená dotace pro firmy holdingu ukončit a ty poskytnuté (není jasné, jak dlouho do minulosti) požadovat zpět...

Zdroj: https://niedermayer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=690414

Autor článku : Luděk Niedermayer