Big_loader_ajax

Volba nové šéfky Evropské komise očima českých europoslanců: ANO výsledky překvapivě vítá, ODS a Piráti ne

22.07.2019

Čerstvě zvolení europoslanci vybrali minulý týden novou předsedkyni Evropské komise – bude jí dosavadní německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Podívali jsme se na to, co říkají na výsledky hlasování europoslanci za ANO, ODS, Piráty a TOP 09.

Nová šéfka Komise byla navržena Evropskou radou na začátku července, ještě předtím vystoupili v Bruselu před europoslanci tzv. „spitzenkandidáti“ – volební lídři jednotlivých frakcí, které vybrali jejich kolegové a kteří se o pozici měli ucházet původně. Jedním z nich byl také český europoslanec Jiří Zahradil.

Ursula von der Leyenová vyzívá k větší solidaritě nad uprchlíky, ale premiér Andrej Babiš přesto její kandidaturu podpořil a výsledky hlasování na svém twitterovém profilu vychválil. V pozitivním duchu přijala novou předsedkyni i jednička evropské kandidátky za hnutí ANO Dita Charanzová, která označila volbu nové předsedkyně za rozumný kompromis. Ostatně podporu nové šéfce Komise vyjádřil i samotný Timmermans, který uvedl, že se těší na budoucí spolupráci.

„Volbu Ursuly von der Leyenové jsem vnímala jako kompromisní řešení, protože je to součást většího balíčku se jmény kandidátů na důležité funkce v institucích EU. Jde o pracně skládanou mozaiku, v níž bylo třeba zohlednit celou řadu kritérií, jako je geografická, politická nebo genderová vyváženost. Ursula von der Leyenová je zkušená politička, která navíc pochází ze sousedního Německa, a proto má k našemu regionu blízko,“ vysvětlila svoji pozitivní volbu europoslankyně za ANO, Martina Dlabajová.

„Premiér by měl své nadšení mírnit“

Na skutečnost, že český premiér říká něco jiného v tuzemsku a něco jiného v Bruselu, se pozastavil a upozornil na svém Twitteru europoslanec Jan Zahradil z ODS, který se proti tomu razantně vymezil. „Zatím se zdá, že pro Českou republiku v Bruselu neuhrál jako obvykle nic, kromě předsedkyně komise, která se hned po převzetí funkce chystá vyhlásit uhlíkovou neutralitu EU, což bude mít devastující dopady na český průmysl,“ napsal v e-mailu pro TV Prima.

„Evropští komisaři mají být nestrannými strážci pravidel. Pan Timmermans ale jako socialista nemůže vystát konzervativní vlády a pustil se s nimi do jakési osobní války. Proto je logické, že byl pro země V4 nepřijatelný,“ komentuje Zahradil pozici, kterou vůči kandidátovi zaujala Visegrádská čtyřka. Dodává ale, že bude Timmermans nakonec stejně „dvojkou“ Evropské komise, a že tedy „razantní“ politika premiéra nepřinesla vesměs nic.

Občanští demokraté vysvětlili ve své tiskové zprávě, že von der Leyenovou nepodpoří. Vadí jim především její podle nich přílišná náklonost k levici, od které potřebovala hlasy, ale i její politika uhlíkové neutrality. „V ODS jsme rozhodnutí členských států respektovali a byli jsme připraveni paní von der Leyen otevřeně vyslechnout. Její kandidátský projev byl ale natolik kopií programu socialistů a zelené krajní levice, že za ni zkrátka odmítáme svými hlasy převzít odpovědnost,” vysvětluje Zahradil.

To, že nakonec nebyl vybrán žádný ze spitzenkandidátů okomentoval europoslanec ODS následovně: „Je dobré, když mají různé politické směry v Evropě cosi jako volebního leadera, který může prezentovat jejich názory, ale smlouvy hovoří jasně – volební leader nemá automatický nárok na vedení komise,” popisuje Jan Zahradil, proč, i přesto, že sám byl jedním z těchto nominantů, tento způsob příliš nepodporuje.

Piráty Ursula nepřesvědčila

Čeští Piráti diskutovali o případné podpoře německé političky na svém internetovém fóru. V příspěvcích se většinou vyjadřovali kriticky a výsledky orientační ankety, kde drtivá většina kandidátku nepodpořila, potvrdily, že není pro Českou pirátskou stranu atraktivní volbou. Důležité pro ně především bylo, jak se nová předsedkyně Komise postaví k tématům copyrightu a „šmírování“ občanů.

Lídr do eurovoleb Marcel Kolaja kandidátku von der Leyenovou nepodpořil. Vadilo mu, mimo jiné, že její volbou dochází k „demokratickému deficitu“, neboť nepochází ze skupiny spitzenkandidátů, a že nepředstavila konkrétní program pro klimatickou neutralitu, kterou prosazuje.

Každá frakce má svého spitzenkandidáta, kterého si zvolí. Tento lídr se poté uchází o post předsedy Evropské komise a obvykle se přihlíží k tomu, která frakce získala nejvíce hlasů v evropských volbách. Skupinka „vyvolených“ například v květnu vystoupila před celým Evropským parlamentem, kde se snažila zaujmout nejen svoje kolegy, ale i širokou veřejnost, která mohla proslovy sledovat online. Ursula von der Leyenová mezi nimi nebyla, na post ji navrhli lídři EU.

Europoslankyně za Piráty, Markéta Gregorová, vyjádřila svoje stanovisko o nepodpoře von der Leyenové ve videu na svém youtubovém kanálu. V tom například říká, že měla možnost zeptat se (nyní už) šéfky Evropské komise na otázku ohledně zákonu o copyrightu. „Její odpověď tak nějak vyjadřuje celý dojem, který jsme z ní všichni v té místnosti měli. Nemastná, neslaná, žádný pevný názor,“ popisuje svoji zkušenost. „Na otázku copyrightu odpověděla dost vyhýbavě a směrnici (kontroverzní články 13 a 17 týkající se svobody na internetu pozn. red.) spíše podporuje,“ dodává.

Den po výsledcích hlasování poté řekla ve svém live streamu na Facebooku, že svou pravou tvář nová předsedkyně odhalí při výběru členů své komise, které musí schválit parlament. „Komisaři budou za sebou mít nějaké politické i odborné pozadí a na základě toho budeme moci vědět, jestli doopravdy budeme mířit ke klimatické neutralitě v roce 2050 a ke všem těm pěkným věcem, které ve svém programu napsala,“ řekla Gregorová.

Jsem pro, protože Piráti jsou proti

Stanislav Polčák za TOP 09 a Starosty sdílel na svém Twitteru seznam důvodů, proč se rozhodl von der Leyenovou podpořit do čela Evropské komise. Mezi ně patří například její vzdělání, politická zkušenost, ženské prvenství v čele Komise, ale také třeba to, že ji nechtějí čeští Piráti. Jiří Pospíšil na stejné sociální síti uvedl, že novou předsedkyni v hlasování podpořil a pogratuloval jí k jejímu zvolení, stejně tak i poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

„Vítěz lidu“ Luděk Niedermayer, který získal v evropských volbách ze své strany nejvíce preferenčních hlasů, vkládá do von der Leyenové své naděje. „Paní von der Leyen vystupuje jako zapálená Evropanka. A Evropa není jen Německo a Francie. Očekávám a požaduji od ní, aby se na problémy dívala perspektivou všech zemí Unie, nejen velkých nebo bohatých. Tento postoj nemám zdaleka jen já, dobře o něm ví a věřím, že ho bude respektovat,“ řekl TV Prima na adresu nově zvolené šéfky Evropské komise.

„Proces výběru šéfa komise byl málo transparentní a ve svém výsledků v něm dominovaly velké země. Je to chyba. Právě proces spitzenkandidátů měl tomuto defektu, který oslabil i podpory paní kandidátky, zabránit,“ okomentoval způsob výběru předsedkyně Komise.

Originál článku k nalezení zde.

Autor článku : Štěpán Sochor
Zdroj : TV Prima