Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: Zelená dohoda, zásoby plynu, Ukrajina

20.06.2022

Poslanci budou na plenárním zasedání ve dnech 22. a 23. června hlasovat o plánech na snížení emisí uhlíku, skladování plynu a o tématech souvisejících se situací na Ukrajině.

European ParliamentZelená transformace


Ve středu bude Parlament hlasovat o třech zákonech, které jsou součástí balíčku „Fit For 55“, po jejich odložení na předchozím plenárním zasedání. Patří mezi ně změny v systému EU pro obchodování s emisními povolenkami, nová uhlíková daň z dovozu a zřízení fondu na pomoc lidem postiženým energetickou chudobou a chudobou v oblasti mobility.

Balíček „Fit for 55“ je součástí boje EU proti změně klimatu, jeho cílem je pomoci Unii snížit emise o 55 % do roku 2030 a dosáhnout nulových čistých emisí do roku 2050.
 

Zásoby plynu v EU


Parlament bude diskutovat a hlasovat o plánu, jehož cílem je rychlejší doplňování strategických zásob plynu EU před zimou, aby byl zajištěn dostatek plynu pro vytápění a průmysl.


Ukrajina


Poslanci budou ve středu a ve čtvrtek hlasovat o opatřeních zaměřených na podporu zemí, které se ujímají lidí prchajících z Ukrajiny. Budou také diskutovat o vztazích Ruska s extremistickými politickými stranami v EU.

Zjistěte, jak EU a Evropský parlament podporují Ukrajinu od počátku ruské invaze.
 

Summit EU; status kandidátské země pro Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii


Poslanci nastíní svá očekávání pro zasedání Evropské rady ve dnech 23. a 24. června, včetně otázky toho, zda by Ukrajině, Moldavsku a Gruzii měl být udělen status kandidátské země EU.

Digitální certifikát EU COVID


Parlament má ve čtvrtek schválit prodloužení platnosti digitálního certifikátu EU COVID o dalších 12 měsíců. Cílem je pomoci zajistit volný pohyb v EU.
 

Chorvatský premiér v Parlamentu


Chorvatský premiér Andrej Plenković bude ve středu diskutovat s europoslanci o stavu EU a jejích výzvách. Jedná se o čtvrtou debatu ze série „Toto je Evropa“ po diskusích s irským premiérem Micheálem Martinemestonskou premiérkou Kajou Kallasovou a italským premiérem Mario Draghim.

Zambijský prezident Hakainde Hichilema promluví k europoslancům ve čtvrtek.
 

Dále na programu mimo plénum


Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová bude v pondělí ve Výboru pro hospodářské záležitosti odpovídat na otázky týkající se důsledků války na Ukrajině a inflace v eurozóně.

Původní znění článku zde.

Agenda plenárního zasedání zde.

Zdroj : Tiskové oddělení Evropského parlamentu