Big_loader_ajax

Jde šetřit energií? Tipněte si, kolik jsme ušetřili energie (a díky tomu i peněz) u nás doma.

14.03.2023

Mimořádně teplá zima zahnala obavy o tom, že bude nedostatek energie. Jsem rád, že jsme se obešli bez vynucených úspor. Bylo by ale moc nešťastné, pokud bychom to vzali jako signál pro „návrat do normálu" ve smyslu plýtvání energiemi.

 

Energiemi bychom měli (i po překování Kremlem způsobené krize) šetřit, stejně jako třeba vodou a jinými zdroji. Nejen proto, že nemalou část stále dovážíme (a tím zpomalujeme ekonomiku) ale v neposlední řadě i kvůli ochraně klimatu.

Asi vás napadne, že je to úkol pro politiky (určit pravidla, rozdat dotace) a nikoliv pro každého z nás. Pokusím se vás brzy přesvědčit o opaku.

Ale než se tak stane, položím vám dvě otázky. Protože asi víte, že rád pracuji s čísly (a z nich často vycházejí mé postoje), rozhodl jsem se na data u nás doma podívat velmi podrobně s kalkulačkou (fakticky s dost velkým excelem) v ruce.

Dopočítal jsem se, že provoz naší domácnosti (menší rodinný dům za Prahou plus velký objem dopravy dvěma auty, který naše práce a přesuny dětí vyžadují) vedl k tomu, že jsme před 10 lety spotřebovali ročně 42,2 MWh energie - z čehož víc než polovina padla právě na provoz dvou spalovacích aut.

Ve fungování naší domácnosti jsme ale během posledních zhruba 10 let udělali dost změn:

V domě jsme postupně, ne zrovna dokonale, jsme zateplili velkou část domu, která k tomu byla vhodná, a nakonec jsme vyměnili jsme okna s dvojskly za trojskla.

Začali jsme také vyrábět energii. Nejprve jsme instalovali solární ohřev vody. Pak jsme vybudovali první fotovoltaickou elektrárnu (FVE) na východní straně (necelých 4 KWp), kterou poté doplnila druhá menší FVE s malou baterií (4,8 KW) na straně západní. 

Dále jsme se rozhodli šetřit energii za dopravu (počty kilometrů pro výpočet nechávám stejné, fakticky se nám je, díky bydlení za Prahou a vysoké potřebě dopravy snižovat nedaří). Nejprve jsme nahradili jedno spalovací osobní auto malým bateriovým vozidlem (BEV), a od loňska využíváme jen 2 BEV (z toho druhé, větší, na velmi dlouhé cesty, má bohužel vyšší spotřebu). A s nástupem krize jsme také mírně snížili teplotu v domě

Zde jsou 2 soutěžní otázky:

1. Na jakou hodnotu klesla naše roční spotřeba energie oproti počátečnímu stavu (42 MWh) před 10 lety díky OZE a úsporným opatřením?

  1. Ze 42 MWh na 33 MWh ročně.
  2. Ze 42 MWh na 24 MWh ročně.
  3. Ze 42 MWh na 15 MWh ročně
  4. Ze 42 MWh na 8 MWh ročně.

2. O kolik klesl náš roční účet zaplacený za energii oproti počátečnímu stavu (212 000 kč) před 10 lety díky OZE a úsporným opatřením? (předpokládejme, že elektřina stála a stojí 6 Kč/kWh a benzín 38 Kč/l)

  1. O 22 000 Kč. 
  2. O 64 000 Kč.
  3. O 81 000 Kč. 
  4. O 100 000 Kč. 

Text, ve kterém budou data podrobně uvedena se už pomalu rodí, takže ten, kdo si chce tipnout kteroukoliv z odpovědí má čas dalších 7 dní.

Své tipy prosím zašlete na ludek.niedermayer@top09.cz do neděle 19. března 2023. 

Kdo se dostane nejblíže, obdrží od nás pozvání k návštěvě Evropského parlamentu nebo jinou cenu. Možné je i varianta, že se výherce připojí na alespoň pár týdnů k našemu parlamentnímu týmu v Bruselu. Pokud by o to tedy stál.

 

 

 

 

Autor článku : Luděk Niedermayer