Big_loader_ajax

Nejvlivnější europoslanci: Charanzová nebo Niedermayer. A jeden viditelný, ale bez zásadní práce

22.05.2024

Všichni europoslanci, kteří v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu opět kandidují, zdůrazňují, jaký mají v Bruselu a ve Štrasburku vliv. Případně jak dokážou ovlivnit veřejné mínění v Česku. Na to, do jaké míry je to skutečně pravda, se zaměřil výzkumný institut Europeum. Vytvořil žebříček vlivu všech českých europoslanců, a to na základě několika kategorií.

Institut oslovil české diplomaty, vysoce postavené úředníky doma i v Bruselu, podnikatele nebo třeba novináře. A sešla se mu zhruba stovka odpovědí, na jejichž základě žebříček vznikl. Na prvních třech místech z hlediska celkového vlivu skončili Dita CharanzováMartina Dlabajová a Luděk Niedermayer. Charanzová i Dlabajová byly zvolené za hnutí ANO, ale loni se s ním rozešly a už nekandidují. Niedermayer (TOP 09) je trojkou na kandidátce Spolu. „Toto hodnocení odpovídá realitě, Dita Charanzová určitě je nejvlivnější českou europoslankyní,“ říká autor výzkumu Vít Havelka.

Charanzová se dlouhodobě umisťuje v první desítce nejvlivnějších europoslanců napříč celým více než 700členným Evropským parlamentem. Ukazuje to respektovaný a každoročně vydávaný žebříček EU Matrix.

Za Charanzovou, Dlabajovou a Niedermayerem skončili v hodnocení institutu Europeum Alexandr Vondra (ODS) a Marcel Kolaja (Piráti). Celkový vliv měřil institut Europeum v součtu tří kategorií – dosahu v rámci EU, vlivu na debatu v Česku a přispívání k dobrému jménu Česka v unii.

Vondra přitom dominoval v kategorii vlivu jednotlivých europoslanců na českou domácí debatu o EU. V této oblasti se institut Europeum ptal na to, jak jsou europoslanci schopni vnášet do veřejného prostoru témata a ovlivňovat postoje české vlády. „Vliv v rámci své strany má Vondra z českých europoslanců určitě největší,“ říká k tomu Havelka.

Za Vondrou se umístil Niedermayer a na třetím místě skončil Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Zdechovský je viditelný, ale bez zásadnější legislativní práce,“ uvádí Havelka. Naráží na to, že Zdechovský se velmi často vyjadřuje v médiích, v rámci europarlamentu ale nebyl ani jednou zpravodajem některého z legislativních návrhů. Zpráv má na svém kontě celou řadu, ale týkaly se vesměs účetních závěrek, což je formalita bez dopadu na konkrétní podobu evropské regulace.

Podle Havelky celkově platí, že když je politik zvolen do Evropského parlamentu, začne se v českém veřejném prostoru objevovat méně, než když působil v domácí politice. „Pořád je pro lidi, kteří se stanou europoslanci, těžké prosadit se v domácí debatě,“ konstatuje Havelka. Jedinou výraznější výjimkou je podle něj právě Vondra, který má historicky ve své ODS výrazné postavení.

Z ankety institutu Europeum vyšel jako nejméně vlivný český europoslanec Hynek Blaško zvolený za SPD, s níž se mezitím rozloučil. Následují Ivan David (SPD), Jiří Pospíšil (TOP 09), Stanislav Polčák (STAN) a Jan Zahradil (ODS).

Autor článku : Ondřej Houska
Zdroj : www.hn.cz