Big_loader_ajax

Evropský parlament v poledne pravděpodobně ratifikuje dohodu sedmadvacítky s Vietnamem

12.02.2020

Evropský parlament v poledne pravděpodobně ratifikuje dohodu sedmadvacítky s Vietnamem o volném obchodu. Podobné dohody už má Evropská unie s Japonskem a se Singapurem. Na základě smlouvy se mají do 10 let odbourat cla a jiné bariéry u veškerého zboží, které si mezi sebou země Evropské unie a více než devadesátimilionový Vietnam vymění.
Ladislav NOVÁK, redaktor
--------------------
Hlasování o obchodní a investiční dohodě předcházela bouřlivá debata. Někteří poslanci v ní apelovali na dodržování lidských práv a podmínek ochrany životního prostředí ve Vietnamu. Když se Evropská unie snaží o zelenější ekonomiku, měla by ji podle některých členů Evropského parlamentu požadovat i po této asijské zemi. Poslanec Luděk Niedermayer z TOP 09 považuje smlouvu s Vietnamem za velmi důležitou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Vietnam je bezesporu jedna z nejvíce strategických zemí v tady téhle oblasti, čili ta smlouva má, jak ekonomickou, tak určitou politickou hodnotu.

Ladislav NOVÁK, redaktor
--------------------
Podle slovenského nezávislého poslance Miroslava Radačovského si Vietnam zaslouží evropské otevřené dveře, aby se jeho ekonomika rychle rozvíjela a ubývalo chudoby.

Miroslav RADAČOVSKÝ, europoslanec /ĽSNS/
--------------------
Neuzavřením této dohody bysme opakovaně bombardovali vietnamským národ.

Pavel NOVÁK, redaktor
--------------------
V debatě vyjádřili podporu obchodní dohodě s Vietnamem 4 největší politické frakce v Evropském parlamentu. Je tedy téměř jisté, že i přes protesty Zelených a krajní levice i pravice, dohoda projde. Ze Štrasburku, Pavel Novák, Český rozhlas.
Zdroj : ČRo Plus