Big_loader_ajax

Zastavte potlačování demokratické opozice v Bělorusku

10.07.2020

EPP Group iniciovala debatu na plénu Evropského parlamentu, kde se europoslanci shodli, že zatýkání opozičních politiků, potlačování veřejných shromáždění a porušování lidských práv v Bělorusku musí skončit.

Protest supporting democratic BelarusDebata europoslanců, která následovala po projevu místopředsedy Evropské komise a vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella, se uskutečnila ve čtvrtek dne 9. června 2020, byla zařazena na program na návrh EPP Group kvůli zhoršující se situaci demokratické opozice v Bělorusku. Byla to rozprava bez rezoluce, takže i bez hlasování.

V Bělorusku proběhnou dne 9. srpna 2020 prezidentské volby, kde bude opět kandidovat současný prezident Alexandr Lukašenko, který vládne v Bělorusku železnou rukou již 26 let. S blížícím se datem voleb se stupňuje i tlak na demokratickou opozici, kdy jsou opoziční politici zatýkání a těm již ve vězení se prodlužují tresty, aby jim bylo zabráněno kandidovat ve volbách a Bělorusové tak neměli šanci vybrat si svobodně ve spravedlivých volbách svého prezidenta.

Ve svém projevu Josep Borrell zmínil, že průběh nadcházejících prezidentských voleb bude velmi důležitý pro formování dalšího vztahu Evropské unie s Běloruskem. Bělorusko si zaslouží svobodu a prosperitu. Musí být, ale okamžitě propuštěni všichni političtí vězni. Jakýkoliv vztah s Běloruskem musí být založen na tom, že v Bělorusku jsou dodržována lidská práva. Přitom ekonomická spolupráce je prospěšná pro obě strany a je mnoho témat, jako je například ochrana klimatu, na kterých můžeme společně pracovat.

V rozpravě byli pak všichni europoslanci jednotní (tedy kromě pana europoslance Manu Pineda z Evropské levice). Bělorusko jako evropská země si zaslouží svobodu a demokracii. Násilí ze strany tajné policie nařízené vládní stranou musí skončit. Europoslanci také několikrát vyzvali evropské instituce, aby zvážili zavedení ekonomických sankcí (pozn. na Bělorusko je uvaleno zbrojní embargo, některým běloruským představitelům byly zmraženy účty v EU a nesmí cestovat do EU) a monitoring voleb od OSCE/ODIHR. „Lukašenko musí být za své činy potrestán, ne odměněn,“ řekla Karin Karslbrová (Renew). Dle Juozase Olekase (S&D) by se Evropa měla více otevřít Bělorusku, vést dialog s opozicí a nabízet víza běloruským studentům.  

Andrius Kubilius (EPP Group) pak na plénu řekl, že více jak 50% obyvatel Běloruska chce změnu. Stateční Bělorusové se snaží šířit mezi obyvateli i hesla proti Lukašenkovi, používají k tomu hlavně YouTube, protože média jsou pod státní kontrolou. Vyzval Evropský parlament, aby hlasitě podpořil Bělorusy v tom, aby se mohli stát „normální“ evropskou zemí.

Petras Austrevicius (Renew), popsal kruté praktiky režimu, který se zastavil v minulosti. V Bělorusku nyní dochází k masivnímu zatýkání protestantů, protestanti jsou unášeni a mláceni tajnou policií. Vězni svědomí jsou stále ve vězení. Běloruská vládnoucí strana je ochotna použít jakékoli praktiky a zbraně, k tomu, aby se udržela u moci. Vyhrožuje dokonce i jadernými zbraněmi. Evropské instituce by měli být otevřeny možnosti zavést ekonomické sankce.

Viola Von Ramon-Taubadelová (Green) ve svém projevu pak připomněla, že Bělorusko je jedinou evropskou zemí, která stále používá trest smrti. Nejde tam jen o prezidenta, který zlehčuje nebezpečí nákazy koronavirem a zve lidi do sauny. Bělorusko má nyní šanci ve volbách změnit svoji budoucnost, ale aby se tak mohlo stát, současné praktiky musí skončit.

Norbert Neuser (S&D) pan vyzval nejen Evropskou komisi, ale i německé předsednictví, aby se zapojila do tlaku na Lukašenka. Jedním z priorit německého předsednictví je přeci ochrana základních svobod.

Není to ojedinělá reakce na situaci v Bělorusku. Dne 3. června bylo zveřejněno společné prohlášení USA, Velké Británie a Evropské unie, ve kterém vyzývají Bělorusko, aby zabezpečilo spravedlivé a demokratické volby, vpustilo pozorovatele OSCE/ODIHR na své území a také aby byly během voleb dodržovány bezpečnostní pravidla proti šíření COVID-19.

Důležité odkazy

Following arrests, free elections are ‘key’ for EU-Belarus relations, Commission says

Joint statement on the Presidential elections in Belarus by the diplomatic missions in Minsk

Video z plenárního zasedání 9.7.2020

Orbán urges end to EU sanctions on Belarus

Autor článku : Tereza Hager, asistentka europoslance Luďka Niedermayera