Big_loader_ajax

Výstava Renovate Europe

11.10.2019

Na výstavě Renovate Europe jsou prezentovány vybrané projekty renovací budov napříč celou Evropskou unií.

Návštěvníci výstavy si mohou přečíst o inovativních energetických vylepšeních bytových, panelových domů, škol, nemocnic atd. Cílem výstavy je poukázat na to, že všechny typy budov lze renovovat v souladu s vysokými standardy, co se energetické úspornosti a eliminace emisí uhlíku týče. Z prezentovaných projektů vybíráme tři. Zrealizované byly v Kodani, Vídni a Bratislavě.

Kodaň, Dánsko – 52% úspora energií

Největší výzvou při renovaci bytového domu z roku 1906, který je na seznamu chráněných budov, bylo zachování původní fasády. Modernizace proběhla v roce 2018 a byla zaměřena na úspory elektřiny a na zlepšení vnitřního klimatu. V přestavbě byly využity inovativní řešení, jako je „vypínač všeho“, který dává obyvatelům při odchodu z bytu možnost odpojit veškeré elektrické zařízení (kromě těch nejnutnějších, např. lednička, myčka a ventilace). Na střechu byly také instalovány solární panely.

Vídeň, Rakousko – 66% úspora energií

Bývalý klášter Klostergebäude Kaiserstraße z počátku 20. století byl renovován v roce 2014. Velký důraz byl kladen na zachování historických prvků tohoto chráněného monumentu. V budově byl modernizován topný systém a zároveň byla provedena restaurace fasády a zateplení oken.

Bratislava, Slovensko – 74% úspora energií

Bytový dům s 88 byty, který byl postaven ke konci osmdesátých let byl v roce 2016 rozsáhle rekonstruován. Velké úspory energií bylo dosaženo rozumnou kombinací úprav, např. vysoce účinným topením a úsporným elektrickým vybavením. Tato renovace byla financována projektem EU GUGLE.

Výstavu si v Eropském parlamentu můžete prohlédnout od 7. do 11. října 2019. 

Autor článku : Stanislava Kováčová, Emma Barickmanová, Tien N. Mau