Big_loader_ajax

V souvislosti s kauzou Huawei dnes Evropský parlament vyzývá k přijetí celoevropských standardů kybernetické bezpečnosti a ke snížení závislosti na zahraničních technologiích

12.03.2019

Evropský parlament dnes přijal rezoluci reagující na bezpečnostní rizika spojená s nárůstem přítomnosti čínských telekomunikačních technologií v EU symbolizovaná kauzou Huawei. Rezoluce vzešla z iniciativy poslance Luďka Niedermayera (TOP 09) a z návrhu, který vypracoval v rámci poslaneckého klubu Evropské lidové strany, hlavního předkladatele rezoluce.

Internet cable connected to the computer with a lockLuděk Niedermayer je přesvědčen, že namísto dosavadních izolovaných a jednostranných reakcí na úrovni některých členských států je namístě jednotná a společná reakce na úrovni EU. Proto jako prioritu navrhuje přijetí a také následné dodržování nejvyšších standardů kybernetické bezpečnosti v Evropské unii.

„Podezření na zneužívání telekomunikačních technologií k obchodní a průmyslové špionáži a k tomu se vážící zjištění tajných služeb a orgánů odpovědných za kybernetickou bezpečnost dosáhly podle mého názoru takových rozměrů a takové závažnosti, že je na místě rozhodná a důsledná reakce na úrovni Evropské unie. Proto jsem rád, že několikatýdenní intenzívní práce na rezoluci, kterou jsem svým podnětem inicioval, se dnes završila hlasováním na plénu. Smyslem mé iniciativy, která v průběhu jednání získala podporu poslaneckých klubů socialistů, liberálů a zelených, není útoč it proti konkrétním firmám a vytlačovat je z trhu, ale odstraňovat nedostatky v kybernetické bezpečnosti v EU a učinit z ní nedílnou součást soutěží o veřejné zakázky,” vysvětluje Luděk Niedermayer s tím, že rezoluce parlamentu by mohla pomoci tento proces nastartovat.

Standardy kybernetické bezpečnosti by měly věnovat zvláštní pozornost kritické infrastruktuře členských států a jejich tvorbou by měla být pověřena Evropská komise ve spolupráci s agenturou EU pro bezpečnost sítí a informací ENISA a odpovědnými institucemi a experty z členských zemí. Analyzován by měl být i stav trhu s touto infrastrukturou a rizika související s rostoucí závislostí Evropy na technologiích, které pocházejí často od malého počtu firem, mnohdy ze zemí, které vyznávají jiná pravidla pro podnikání i organizaci společnosti.

„Jsem přesvědčen, že společný postup na úrovni Evropské unie je účinnější než izolované reakce jednotlivých států. V tak důležité otázce, jako jsou vnější hrozby kybernetické bezpečnosti, si Evropa nemůže dovolit vystupovat roztříštěně nebo minimálně budit takový dojem,” doplňuje Niedermayer, který zasedá ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

„Rozvoj 5G mobilních sítí povede k tomu, že stále větší část našich životů bude propojena s on-line technologiemi. Je proto klíčové, aby Evropané měli bezpečnost těchto technologií pod větší kontrolou. Rizikem nejsou přitom jen úmyslné a zcela nepřijatelné jevy, jako jsou krádeže dat či ovlivňování provozu těchto technologií neautorizovanými osobami, ale i neúmyslné chyby systémů či technologií či pomalé nebo nedůsledné řešení těchto problémů. Problémem je i rostoucí závislost na externích dodavatelích hardwarových a softwarových technologií,“ dodává Luděk Niedermayer.

Text rezoluce také připomíná, že již dle stávající legislativy mají členské státy rozsáhlé pravomoci k prověřování digitálních produktů na trhu EU a k uplatňování široké škály prostředků nápravy v případě zjištěných nedostatků.

Původní znění tiskové zprávy zde.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení EPP Group
Zdroj : Tisková zpráva - eppgroup.eu