Big_loader_ajax

V Evropském parlamentu se konalo slyšení o firmě Cambridge Analytica, vypovídal i její bývalý zaměstnanec Wiley

05.06.2018

Europoslance i nadále zajímá skandál se zneužíváním dat uživatelů Facebooku. Do Evropského parlamentu si proto pozvali bývalého zaměstnance firmy Cambridge Analytica, investigativní reportérku z deníku Guardian nebo vyšetřovatele z britského úřadu na ochranu osobních údajů.

V pondělí se v Evropském parlamentu konalo další slyšení ohledně zneužití dat desítek milionů uživatelů Facebooku. Po nedávné návštěvě šéfa této sociální sítě Marka Zuckerberga před poslance tentokrát předstoupilo hned několik osob, mimo jiné i bývalý vedoucí výzkumu firmy Cambridge Analytica a whistlerblower Christopher Wiley, který celý skandál se zneužíváním dat odstartoval. Záznam celého slyšení můžete najít zde.

„Jsem přesvědčen, že bez firmy Cambridge Analytica by k odchodu Velké Británie z EU nedošlo. Evropa bude důsledky konání této firmy snášet řadu let,“ řekl poslancům. Praktiky společnosti Cambridge Analytica se totiž naplno projevily zejména během kampaně před referendem o vystoupení Británie z EU.

A v čem vlastně zneužití dat spočívalo a jak se k nim tato firma dostala? „Facebook nabízí vnějším vývojářům, aby vytvářely aplikace, které se následně dostanou k datům uživatelů sociální sítě,“ vysvětloval během slyšení vedoucí strategie z Center for Humane Technology Sandy Parakilas. „Když chce uživatel aplikaci využívat, musí souhlasit, aby obdržela údaje z jeho účtu. Facebook následně informace o uživateli předá této aplikaci, respektive jejím vývojářům,“ pokračoval.

„Dalším problémem je to, že jakmile Facebook data poskytne třetí osobě, už nemá jak zjistit, co se s nimi bude dál dít a jak je vývojář využije,“ doplnil. Vývojář, který původně od Facebooku data obrovského množství osob získal, tak mohl tvrdit, že je smazal, ve skutečnosti je ovšem poskytl někomu dalšímu. V tomto případě je vývojáři poskytli firmě Cambridge Analytica.

Před rokem 2014 byl ale problém také v tom, že pokud uživatel takový souhlas poskytl, aplikace se automaticky dostala nejen k jeho datům, ale také k datům všech jeho „přátel“, které na Facebooku měl. Tímto způsobem se pak Cambridge Analytica dostala k údajům desítek milionů lidí po celém světě, které následně zneužila k politicky cílené reklamě a k ovlivnění demokratického hlasování ve volbách i ve zmíněném referendu.

„Cambridge Analytica tak získala informace o tom, co uživatel dělá, jaké příspěvky sdílí a píše, jestli je ve vztahu, jaké vyznává náboženství nebo jaké má politické přesvědčení. Uživatel ale mohl dát souhlas i se čtením soukromých zpráv, stejně tak mohla firma získat i mnohé další informace,“ dodal Parakilas.

Pomocí těchto metadat pak firma vytvářela speciální algoritmy a psychologické modelování uživatelů, a tedy potencionálních voličů. Na ty pak mířila přesně zacílenou politickou reklamu, popřípadě zprávy „šité na míru“, ať už šlo o dezinformace, fake news, zavádějící informace anebo i pravdivé zprávy. Smyslem však bylo „bombardovat“ danou cílovou skupinu stále stejnými typy zpráv, které je jen utvrzovaly v jejich původním názoru, který se tak ještě více radikalizoval.

Tyto praktiky už více než 18 měsíců zkoumá i reportérka deníku Guardian Carole Cadwalladrová, která se slyšení také zúčastnila. Podle ní se Cambridge Analytica propojila s postavami, jako jsou britský europoslanec Nigel Farage, bývalý poradce Donalda Trumpa Stephen Bannon či miliardář Robert Mercer.

„V Británii v současné době probíhá velké množství vyšetřování ohledně toho, jak vlastně fungovala kampaň za vystoupení Británie z EU. Prošetřuje to volební komise, Parlament i policie. Problém je často v nelegálním šíření a sdílení osobních údajů, mazání důkazů, nelegální koordinaci kampaní a financování kampaní, překročení povolených rozpočtů atd.,“ uvedla Cadwalladrová.

To potvrdila i Elizabeth Denham z britského úřadu na ochranu osobních údajů, který celý skandál také prošetřuje. „Cambridge Analytica však dalece přesahuje hranice našich pravomocí. Koncem měsíce ale předložíme doporučující zprávu. Vyšetřování se týká hlavně trestného činu porušení ochrany osobních údajů, profilování osob, zneužívání dat a tzv. data matchingu,“ prozradila.

Všichni účastníci slyšení se ovšem shodují, že skandál s úniky a zneužíváním dat desítek milionů lidí překračuje hranice britského referenda a dosahuje globálních rozměrů. Zdali jednání společnosti Cambridge Analytica skutečně ovlivnilo hlasování v Británii, volbu amerického prezidenta či i další volby konané v po celém světě, se asi nedozvíme. Hlavním mottem firmy však bylo, že „vše je možné“. 

Autor článku : Lukáš Hendrych, stážista v kanceláři Luďka Niedermayera