Big_loader_ajax

Program pléna: rozprava o stavu EU, zelená transformace, rozpočet, Bělorusko

14.09.2020

Výroční debata o stavu Unie s šéfkou Komise Ursulou von der Leyen a hlasování o financování dlohodobého rozpočtu EU jsou mezi hlavními body zářijového pléna.

European ParliamentRozprava o stavu Unie

Plenárnímu zasedání bude dominovat středeční debata o stavu EU s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Šéfka evropské exekutivy přijde poslancům představit priority Komise na následující rok a shrne, co se jí podařilo dosáhnout během předchozího roku, včetně kroků proti pandemii koronaviru. Rozpravu budeme vysílat živě, přečtěte si, jak ji můžete sledovat a jak se zapojit.


Příjmy do dlouhodobého rozpočtu EU

Odkud by mělo pocházet financování evropských programů během následujících sedmi let? Poslanci žádají nové vlastní zdroje EU. Aby bylo možno financovat plán na podporu obnovy ve výši 750 miliard eur, potřebuje EU získat vyšší příjmy, aniž by to vedlo k zatížení daňových poplatníků. Europoslanci budou hlasovat o podpoře nových zdrojů příjmů pro EU, mezi něž patří poplatky za nerecyklované plastové odpady, zdanění technologických gigantů a finančních transakcí. Parlament zrychlil legislativní postup, aby Rada (ministři) mohla co nejdříve přijmout konečné rozhodnutí o spuštění plánu obnovy.


Mechanismus civilní ochrany

Mechanismus civilní ochrany EU hrál důležitou roli v boji proti pandemii koronaviru. Parlament bude ve středu hlasovat o návrhu na posílení tohoto mechanismu, aby  lépe fungoval v nouzových situacích v budoucnosti.

 

Fond pro spravedlivou transformaci

Poslanci mají hlasovat také o takzvaném Fondu pro spravedlivou transformaci, z něhož bude financována pomoc pro regiony závislé na fosilních palivech a oblasti s těžkým průmyslem při přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. Parlament zde chce prosadit, aby měl fond širší působnost a zavést pobídky pro země, které čeká mnoho reforem.

 

Koronavirus

Plénum bude jednat také o nedostatku koordinace mezi členskými státy při poskytování cestovních doporučení a hodnocení zdravotních rizik v jiných zemích. Vyzve ke společnému a jasnějšímu přístupu sladěnému mezi evropskými zeměmi.

V souvislosti s koronavirem se bude řešit také vyzva k navýšení finanční pomoci kulturnímu sektoru, který během pandemie značně utrpěl, a návhr opatření proti nedostatku léků.

 

Bělorusko, otrava Navalného a vztahy s Tureckem

Šéf diplomatické služby EU Josep Borrell bude s poslanci diskutovat postoj EU vůči: protestům v Bělorusku po sporných prezidentských volbách v srpnu, otravě ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, napětí ve východním Středomoří v souvislosti s tureckými plány dostat se k zásobám zemního plynu, a situaci v Libanonu.

Zdroj : Zpravodajství Evropského parlamentu